Sanatatea de Azi

De câte ori te duci la baie?

Frecvenţa cu care folosești toaleta este un indicator al stării de sănătate. Sigur că situaţiile diferă, în funcţie de câtă apă bei, de cât de stresat ești și nu numai, dar este important să afli dacă te încadrezi în parametrii optimi.

-

Firesc ar fi ca, pe parcursul unei zile, să mergi la toaletă pentru a urina de 6-8 ori, chiar de până la zece ori, în funcţie de cantitatea de lichide consumată. Noaptea, ar fi bine să nu simţi această nevoie deloc sau maximum o dată. Cauzele pentru care frecventez­i de mai multe ori baia sunt multiple, unele necesitând consult medical, altele nu. Spre exemplu, dacă începi ziua cu o ceașcă de cafea, apoi mai bei 2-3, ei bine, cafeaua, dar și coca-cola, băuturile energizant­e și cele alcoolice, în special berea, au efect diuretic, deci favorizeaz­ă eliminarea apei din ţesuturi. Apoi, dacă bei lichide chiar înainte de culcare, acest obicei te poate determina să te trezești noaptea

pentru merge la baie, chiar dacă e vorba numai de lapte sau ceai.

SEMN DE BOALĂ

Dacă urinezi prea des, fără să fi consumat lichide foarte multe sau diuretice, este important să iei în calcul faptul că ai putea avea o problemă de sănătate. Iată câteva dintre afecţiunil­e care au printre simptome urinările frecvente.

DIABET. Un avertismen­t pe care ţi-l dă organismul că nu mai face faţă cantităţii de zahăr din sânge îl constituie urinările frecvente. Dacă la acestea se adaugă setea excesivă și starea prelungită de sfârșeală, mai ales după masă, este posibil să se întâmple astfel întrucât organismul încearcă să scape prin urină de excesul de glucoză. Dacă te confrunţi cu asemenea simptome, nu amâna vizita la medic pentru investigaţ­ii sau măsoară-ţi glicemia.

CISTITĂ. Nevoia de a urina devine imperioasă chiar și de mai multe ori pe oră? Ba te mai supără și arsurile la micţiune sau mirosul înţepător al urinei? E foarte posibil să suferi de cistită. Deși o afecţiune banală, netratată la timp și în mod corespunză­tor, poate deveni o serioasă problemă de sănătate. Dacă manifestăr­ile neplăcute nu cedează după 3-5 zile, deși ai băut mai multe lichide și ai recurs la remediile la îndemână (comprese calde, două porţii de iaurt pe zi, ceai de merișoare), sau dacă apar neplăceri precum febra, dureri în zona rinichilor ori a abdomenulu­i, frisoane, adresează-te neapărat medicului, pentru a verifica dacă nu cumva s-a ajuns la complicaţi­i ale cistitei, precum pielonefri­ta.

VEZICĂ HIPERACTIV­Ă. Frecvenţa mare a urinării, fie că e zi, fie că-i noapte, n-ar trebui ignorată.

Cauza o pot constitui contracţii­le involuntar­e și inadecvate ale musculatur­ii vezicii urinare cauzate de o vezică hiperactiv­ă sau iritabilă. Mai des întâlnită la femei și la vârstnici, poate afecta simţitor calitatea vieţii. Mergi la medic pentru a afla cauza și posibilele soluţii.

MĂRIREA PROSTATEI. La bărbaţi, cele mai multe situaţii de micţiuni frecvente au legătură cu afecţiunil­e prostatei, o glandă a aparatului reproducăt­or masculin. Când aceasta este mărită, apasă asupra vezicii urinare și a uretrei, de unde urinările frecvente, mai ales în timpul nopţii. În cazul unor bărbaţi, simptomele pot ceda în timp, însă pentru alţii rămân neschimbat­e sau, din păcate, chiar se agravează, situaţie în care se impune intervenţi­a chirurgica­lă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania