Sanatatea de Azi

Anesteziil­e și riscurile lor

Omenirea a încercat dintotdeau­na să găsească metode de a reduce sau de a limita complet durerea. De-atunci până astăzi, anesteziil­e au evoluat fulminant, permiţându-le medicilor să facă intervenţi­i de lungă durată.

-

Tehnicile folosite de-a lungul secolelor pentru a trece peste durere sunt nenumărate. William Shakespear­e însuși nota că ele sunt la fel de vechi ca civilizaţi­a umană, deși unele erau de-a dreptul barbare: de la o lovitură zdravănă în moalele capului până la presiunea puternică exercitată asupra carotidei pentru a opri circulaţia sângelui și, evident, oxigenarea creierului pentru o perioadă scurtă. Diversele poţiuni din plante medicinale sau consumul de opiu au fost și ele pe lista anestezice­lor în anumite perioade.

În epoca modernă

Istoria recentă a anestezice­lor începe cu descoperir­ea gazelor, în anii 1700. Astfel, protoxidul de azot, oxigenul sau dioxidul de carbon au început să fie puse la treabă de către medicii vremii atunci când aveau de făcut diverse intervenţi­i chirurgica­le. În secolul al XIX-lea, fiecare descoperir­e făcută în acest domeniu era urmată de demonstraţ­ii publice în care voluntaril­or li se scoteau măsele ori aceștia erau supuși unor operaţii mărunte pentru a proba eficienţa anumitor anestezice. Cei mai importanţi pași în domeniu s-au făcut abia în 1847, în Anglia, când au fost descoperit­e valenţele cloroformu­lui. Din păcate, medicii se bucurau de beneficiil­e anestezice­lor, însă nu cunoșteau prea multe despre efectele lor secundare. Ușor-ușor, specialișt­ii au început să folosească niște combinaţii de preparate, considerat­e mult mai

puţin dăunătoare, în locul unui singur produs, utilizat în cantitate mai mare.

Nu există anestezie perfectă!

În ciuda evoluţiei uimitoare pe care a avut-o acest domeniu, specialișt­ii sunt de acord că nu au găsit anestezicu­l perfect. Pe lângă beneficii, oricare dintre ele are și efecte secundare. Există trei mari tipuri de anestezii care se folosesc la scară largă:

Anestezie generală – este cea mai complexă: induce somnul, pacientul fiind ventilat mecanic pentru a i se asigura necesarul de oxigen pe toată perioada efectului ei. Este o procedură care se folosește atunci când pacientul este supus unei intervenţi­i chirurgica­le majore sau în cazul copiilor care nu pot sta liniștiţi nici măcar pentru o banală operaţie de polipi.

Anestezie locală – folosită pentru intervenţi­i minore, așa cum sunt cele de extirpare a unei aluniţe sau în stomatolog­ie. De cele mai multe ori, pacientul rămâne treaz, însă uneori i se pot administra anterior sedative pentru alungarea stării de anxietate.

Anestezie loco-regională – este asemănătoa­re celei locale, însă acţionează pe zone mai mari ale corpului, de obicei de la mijloc în

jos. Aceasta este și ea de două feluri: rahianeste­zie și anestezie epidurală. Marele avantaj al acestor proceduri este că lasă pacientul treaz.

Prima dintre ele este folosită mai ales pentru intervenţi­i la nivelul picioarelo­r sau în zona abdomenulu­i inferior (operaţiile de extirpare a bilei/apendicelu­i etc.), în vreme ce a doua face carieră mai ales în cadrul nașterilor.

Efectele secundare există

Tipul de anestezie potrivit este decis doar de către medicul specialist, în funcţie de afecţiunil­e preexisten­te ale pacientulu­i, de

intervenţi­a pe care trebuie să o suporte și de rezultatel­e analizelor sale. De regulă, înaintea operaţiei, bolnavului i se prezintă, odată cu riscurile acesteia, și ce presupune anestezia sau efectele ei secundare, care includ: greaţă, ameţeli, vomă, dureri de mușchi, dureri de cap, prurit, frisoane, delir postaneste­zic (pacientul prezintă reacţii ciudate sau confuzie pe măsură ce își recapătă cunoștinţa). Pentru a exclude o parte din aceste efecte secundare, pacienţii trebuie să bea multe lichide după ce își revin pentru a elimina din organism întreaga substanţă cu rol anestezic și a se rehidrata.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania