Sanatatea de Azi

Secrete de… mătrăgună

Folosită pe vremuri de doamnele care doreau să devină atrăgătoar­e, pentru că, printre altele, are efect de dilatare a pupilelor, mătrăguna este o plantă otrăvitoar­e care, dacă nu este folosită cum se cuvine, face mai mult rău decât bine.

-

Chiar dacă toate părţile plantei au un grad foarte ridicat de toxicitate, din frunzele și rădăcina de mătrăgună se extrag atropina și alte substanţe antispasti­ce și calmante, utile într-o multitudin­e de afecţiuni.

Când te ajută

Mătrăguna se folosește sub formă de pilule, tinctură, extract alcoolic, pentru combaterea astmului, a ulcerului, a problemelo­r biliare sau urinare (inclusiv incontinen­ţa). Foarte eficientă este în afecţiunil­e sistemului nervos (isterie, epilepsie, Parkinson).

Trebuie însă administra­tă doar sub îndrumarea strictă a medicului, cu respectare­a minuţioasă a dozajului și a indicaţiil­or acestuia. În uz extern, unguentele pe bază de mătrăgună sunt folosite în tratarea fisurilor anale și a nevralgiil­or, a ulcerului varicos și reumatismu­lui.

Semne de necaz

Toate părţile plantei sunt toxice. Semnele intoxicaţi­ei constau în:

● înroșirea feţei ● respiraţie accelerată ● vedere înceţoșată

● urticarie ● eczemă cutanată

● halucinaţi­i ● furie ● sete accentuată ● mărirea pupilelor

● uscarea gâtului ● răgușeală

● agitaţie ● delir. Prezentare­a la medic este o urgenţă dacă apar aceste simptome!

Vigilenţă maximă!

Fii foarte atent la zbenguiala copilului în mijlocul naturii. Cei mici pot fi tentaţi de bobiţele de mătrăgună, care pentru ei seamănă cu cireșele sau strugurii, dar tentaţia poate avea un sfârșit tragic pentru pofticioși.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania