Sanatatea de Azi

Desert cu beneficii: fructele uscate

O alternativ­ă excelentă la dulciurile din cofetării sau de pe rafturile magazinelo­r, mai ales în anotimpul rece, fructele uscate reprezintă un desert delicios cu multiple avantaje pentru organism.

-

Sunt gustoase, sunt sănătoase, dar îngrașă, se spune despre fructele uscate. Într-adevăr, răsfăţul cu fructe uscate poate veni cu un exces caloric dacă te lași dus de val și mănânci multe deodată. Au și de 5-6 ori mai multe calorii decât fructele proaspete (în jur de 270 kcal/100 g), totuși mai puţine decât numeroase alte deserturi. Poţi mânca în fiecare zi 100 g de fructe uscate, împărţite în două porţii, pe post de gustare sau incluse în iaurt, salate, la micul

dejun sau la cină.

CAISE 284 kcal/100 g

Pe lângă contribuţi­a pe care o aduc în creșterea activităţi­i cerebrale, un consum regulat de caise le poate fi de un real folos mai ales celor cu hipertensi­une arterială, dar și persoanelo­r care suferă de afecţiuni gastrointe­stinale ori avitaminoz­ă.

PRUNE 267 kcal/100 g

Sunt renumite prin aceea că stimulează tranzitul intestinal. Nu e singura virtute a prunelor uscate: ele fortifică sistemul nervos, combat oboseala, normalizea­ză volumul ficatului. Lasă 5-6 prune seara într-un pahar cu apă și mănâncă-le dimineaţa, pe stomacul gol.

STAFIDE 277 kcal/100 g

Consumate frecvent, ne ajută să menţinem oasele sănătoase, să combatem anemia sau constipaţi­a. Sunt indicate atât în astenii, făcându-și efectul chiar și după o zi de „tratament“, cât și în afecţiuni pulmonare, renale și hepatice. Nu ar trebui să mănânci mai multe decât poţi cuprinde într-un pumn.

CURMALE 277 kcal/100 g

Sunt un bun energizant și reminerali­zant, întăresc musculatur­a și sistemul nervos, drept urmare un aliment excelent în caz de astenie, convalesce­nţă, carenţe ale unor minerale, anemie, efort fizic prelungit.

SMOCHINE 290 kcal/100 g

Sunt cele mai calorice fructe uscate, tocmai de aceea nu trebuie să mănânci mai mult de 2-3 bucăţi, ca gustare. Constituie un bun întăritor fizic și nervos, ceea ce le face utile în astenii, stări febrile, constipaţi­e, iritaţii și inflamaţii gastrointe­stinale, urinare sau pulmonare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania