Sanatatea de Azi

Sănătoase, dar cu măsură

Oricât ar părea de ciudat, și alimentele cele mai sănătoase îţi pot face rău dacă te înfrupţi dintr-o cantitate prea mare sau le consumi timp îndelungat, fără să le cunoști bine conţinutul.

-

Nu e vorba de ghiftuire, ci de acele produse alimentare care, în exces, se pot transforma într-un inamic de temut. Iată câteva dintre acestea.

FRUCTE

Ai putea crede că nu există „prea mult“când vine vorba de unele dintre cele mai sănătoase alimente, fructele. Sunt pline de vitamine, întăresc imunitatea și au puţine calorii. Dar nu chiar atât de puţine, dacă faci un calcul simplu. Nu degeaba se recomandă să mâncăm două porţii (nu mai multe) de fructe zilnic. Un kilogram de struguri se face nevăzut pe nerăsuflat­e, dar odată cu boabele dulci vin spre tine cam 700 de calorii, iar un kilogram de portocale are cam 500 de calorii, cât o ciocolată întreagă.

TON

Este foarte sănătos să mâncăm pește. Conţine proteine, grăsimi benefice, reduce inflamaţia din corp, previne bolile de inimă și nu numai. Nu la fel se întâmplă cu cel pescuit din Oceanul Pacific, care poate fi iradiat cu Cesiu 137, în urma accidentul­ui nuclear de la Fukushima. Astfel, tonul este un pește potenţial periculos, pe care n-ar trebui să-l consumăm foarte des, mai ales dacă nu știm zona din care a fost pescuit (în mod normal, această informaţie ar trebui să se regăsească pe eticheta conservei). În special femeile însărcinat­e, copiii și persoanele în vârstă ar trebui să evite tonul.

CAFEA

În doze mici, îţi dă energie și putere de concentrar­e. Dar, dacă exagerezi, pe lângă insomnii, prea multă cafea poate duce și la alte probleme de sănătate, precum creșterea tensiunii arteriale. Doza zilnică maximă admisă: 300-400 mg de cofeină. În principiu, două cești medii cu cafea la filtru sau trei de cafea la ibric ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru o zi.

APĂ

Toţi nutriţioni­știi insistă că hidratarea este foarte importantă, pentru slăbit și nu numai. Asta nu înseamnă: cu cât bei mai multă apă, cu atât este mai bine! Peste 3 litri pe zi înseamnă prea mult. Poate fi sănătos pentru rinichi, dar odată cu toxinele se elimină și minerale, precum magneziu și potasiu, ceea ce sigur nu-ţi face bine! Pentru majoritate­a, 2 litri pe zi înseamnă suficient!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania