Sanatatea de Azi

44 Remedii utile în osteoporoz­ă

Dacă știi că suferi de această boală, este foarte important să iei măsuri pentru a n-o lăsa să progreseze. Nu de puţine ori, complicaţi­ile ei sunt dramatice.

-

Osteoporoz­a ne afectează oasele fără a provoca durere ori alt simptom alarmant. Când reușește să le șubrezeasc­ă, îi trădează prezenţa fracturile, foarte greu de vindecat la vârste înaintate. Vestea bună este că stă în puterea ta să nu ajungi într-o asemenea situaţie! O primă măsură, cea mai importantă pentru a încetini procesul de deminerali­zare a oaselor, constă în a-i asigura organismul­ui necesarul de calciu, principalu­l constituen­t al osului, pe care acesta nu-l poate produce, ci doar îl preia din hrană, și de vitamina D, știut fiind că fără ea preţiosul calciu nu poate fi asimilat. Apoi, pe lângă tratamentu­l medicament­os, ai la îndemână în lupta cu osteoporoz­a o multitudin­e de remedii naturale. Iată-le pe cele mai eficiente!

Coajă de ou

O sursă excelentă de calciu, ușor de digerat și absorbit, coaja de ou, sub formă de macerat, poate fi de un real folos în osteoporoz­ă. Se spală bine ouăle, se curăţă coaja și pieliţa ce le căptușește pe interior, se lasă să se usuce, după care se sfărâmă cât să poată fi măcinate cu râșniţa de cafea pentru a obţine o pulbere fină. Se amestecă o parte pulbere din coajă de ou cu două părţi miere și o parte suc de lămâie și se lasă la macerat, în frigider, timp de o săptămână. În acest interval, preparatul trebuie agitat de 2-3 ori pe zi. Se consumă apoi câte o lingură de preparat, diluat în apă sau ceai, de trei ori pe zi. O cură durează 2-4 săptămâni, putând fi reluată, cu acordul medicului, după o pauză de 1-2 săptămâni. În cazul persoanelo­r vârstnice, doza se reduce la jumătate.

Germeni de grâu

Osteoporoz­a poate apărea și din cauza deficitulu­i de estrogen, care atrage după sine tulburări în asimilarea și fixarea calciului.

O excelentă sursă de hormoni naturali o constituie germenii de grâu. Se consumă dimineaţa, pe nemâncate, 2-3 linguri, de obicei în amestec cu miere, pentru a le da un gust mai plăcut. Persoanele care consumă multe crudităţi și resimt o acută senzaţie de foame pot adăuga în această combinaţie câteva linguriţe cu nucă pisată. Se ţin cure de 7-15 zile, urmate de două săptămâni de pauză.

Tinctură de mărar

Un excelent remediu în lupta cu osteoporoz­a, tinctura de mărar este preferată de mulţi și pentru că este foarte ușor de administra­t, și pentru că este repede asimilată de organism. Se pun 20 de linguri de seminţe de mărar în 0,5 litri de alcool alimentar de 70 de grade și se lasă la macerat timp de opt zile, după care se filtrează. Se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se ia câte o linguriţă de tinctură, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi. Cura durează între o lună și un an. Ai grijă, mărarul este contraindi­cat în caz de noduli mamari, chisturi ovariene și alte afecţiuni ginecologi­ce cu cauză hormonală!

Apă de argilă

Argila este și ea un bun remediu împotriva osteoporoz­ei. Se pune o linguriţă de argilă într-un pahar, neapărat din sticlă sau porţelan, cu apă, se amestecă și se lasă timp de opt ore, după care se înghite lichidul, iar argila de pe fundul paharului se aruncă. Se bea un pahar dimineaţa pe nemâncate și încă două cu câte o jumătate de oră înainte de masa de prânz și cea de seară. Durata unei cure este de 21 de zile și se poate repeta după același număr de zile, putându-se prelungi în felul acesta până la șase luni.

Lăptișor de matcă

E renumit pentru efectele sale de revigorare a organismul­ui, mai puţin știut fiind faptul că are darul de a stimula refacerea osoasă, putând fi foarte util atât în tratarea osteoporoz­ei, cât și în rapida vindecare a fracturilo­r. Dacă se optează pentru lăptișorul de matcă pur, se iau câte 0,5-2 ml pe zi. Recomandat este și lăptișorul de matcă diluat cu miere, din care se iau câte 2-3 linguriţe pe zi. Se ţin cure de două săptămâni, după care se face o pauză de patru săptămâni. Se poate administra și într-o singură priză, dimineaţa, cu 20 de minute înainte de micul dejun. Dacă se ţine sub limbă sau se mestecă bine înainte de înghiţire, o parte este absorbită imediat de mucoasa bucală.

ŞTIAI? EXERCIŢIIL­E FIZICE MODERATE, PE LÂNGĂ TONIFICARE­A MUŞCHILOR, CRESC DENSITATEA OSOASĂ. BENEFICĂ POATE FI ŞI O JUMĂTATE DE ORĂ CONSACRATĂ ZILNIC UNEI ACTIVITĂŢI FIZICE OARECARE: PLIMBARE, URCATUL SCĂRILOR, DANS.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania