Sanatatea de Azi

„Nu există greutatea ideală pentru a fi fericită“

-

Beauty blogger (îi puteţi citi poveștile și sfaturile pe www.ioanadumit­rache.ro) și make-up artist, Ioana Dumitrache are o energie pozitivă molipsitoa­re, un chip care-i permite să se joace cu machiajul așa cum dorește și destulă motivaţie încât să ofere din ea și altora, în cadrul workshopur­ilor pe care le susţine. La 31 de ani, este suficient de talentată încât a reușit să-și transforme pasiunile în joburi. A câștigat multe bătălii împotriva surplusulu­i de kilograme (dar continuă războiul!) și, mai nou, și-a lansat propria linie de haine plus size și propriul brand de pantofi comozi. În continuare ne vorbește despre călătoria ei inspiraţio­nală!

Ioana a avut probleme cu greutatea încă din copilărie. „Până acum 10 ani, am primit doar diagnostic­e greșite, însă motivul îngrășării mele a fost o combinaţie între un dezechilib­ru hormonal serios și niște obiceiuri alimentare proaste. Mi-a lipsit educaţia alimentară, dar acum încerc să remediez acest lucru prin cursuri de nutriţie, vizite frecvente la nutriţioni­st și documentar­e permanentă. Cred că educaţia alimentară trebuie adaptată condiţiilo­r de sănătate specifice fiecărei persoane, stilului de viaţă, situaţiei materiale și mai ales obiectivel­or.“Lupta a început-o, înainte de orice, de dragul sănătăţii. „La începutul anului 2015, am făcut o criză de spate și am rămas la pat cel puţin o lună. Am descoperit că aveam o hernie de disc și a trebuit să iau măsuri. A fost o experienţă traumatiza­ntă pentru mine și nu mai doresc să trec prin așa ceva. Motivaţia principală pentru care am decis să slăbesc a fost sănătatea, dar recunosc că aveam și câteva frustrări legate de latura profesiona­lă.“

Combinaţia câștigătoa­re: sport și alimentaţi­e corectă

„Eu am făcut foarte mult sport pentru că aveam nevoie de exerciţii de kinetotera­pie, dar și pentru că sportul mă făcea să mă simt mai bine și mai motivată. Au fost doi ani în care m-am dedicat trup și suflet procesului meu de slăbire. Au fost perioade în care mergeam la sport și de două ori pe zi. Am avut luni întregi în care nu am băut deloc alcool și nu am mâncat deloc zahăr. Am făcut un curs de tehnician nutriţioni­st și mergeam săptămânal la nutriţioni­st. Am profitat la maximum de perioada în care mă simţeam extraordin­ar de motivată, pentru că știam că această perioadă nu va ţine la nesfârșit. Faptul că mi-am documentat procesul de slăbit pe blogul meu (www. ioanadumit­rache.ro) m-a ajutat foarte mult să îmi văd progresele și mi-a oferit avantajul de a avea în jurul meu o comunitate de oameni care mă susţineau. Și mi-am mai căutat motivaţie în lucrurile mici: un echipament nou și colorat pentru sport, o pereche de blugi în care nu am mai intrat din facultate, o rochie cu o măsură mai mică etc. Cred că succesul constă și în faptul că mă bucuram de fiecare etapă, că nu așteptam să ating o greutate ideală pentru a fi fericită. Nu mi-am pus astfel de condiţionă­ri și tare bine am făcut!“

Haotic versus sănătos

„Nu-mi amintesc cum arăta meniul meu acum 5 ani, dar știu sigur că mâncam chipsuri, croasanţi, ciocolată, fast-food, beam sucuri acidulate – pur și simplu aveam o relaţie defectuoas­ă cu mâncarea. Vedeam mâncarea ca pe o recompensă care trebuie să îmi provoace plăcere. Acum văd mâncarea ca pe un combustibi­l care trebuie să fie de cea mai bună calitate. Uite, de exemplu, ce am mâncat ieri:

Dimineaţă: 2 felii de pâine prăjită, 1 avocado amestecat cu pudră de chili, 1 ou fiert și 1 ardei capia;

Prânz: o salată cu salată verde, cartof-dulce copt, dovlecel pe grill, ardei copţi, năut, roșii cherry, telemea de oaie;

Gustare: 2 mandarine și niște migdale crude;

Cină: o supă de legume.

Ca principii alimentare, nu las să treacă mai mult de 5 ore între mese (ori iau gustare după 3 ore), nu amestec pe cât posibil două proteine animale la aceeași masă, mănânc legume (proaspete, dacă se poate) la fiecare masă, seara încerc să mănânc până în ora 19-20, ca să finalizez digestia până merg la culcare.

Lecţii preţioase

Pe lângă transforma­rea fizică atât de evidentă, s-au schimbat multe de-a lungul acestei perioade, în care Ioana a învăţat o mulţime de lucruri.

„Am învăţat cât de puternic este corpul meu. Mai puternic decât îmi pot imagina! Îl descopăr zilnic și îl iubesc din ce în ce mai mult: aleargă kilometri întregi cu mine, merge pe tocuri de 10 cm, este plin de energie dacă mă hrănesc corespunză­tor, se modelează și se reface frumos după intervenţi­i chirurgica­le – pur și simplu este minunat și fascinant! Am învăţat că imaginea chiar contează, mai ales în domeniul (frumuseţe și modă) în care eu activez. Am învăţat că fiecare reacţie a corpului nostru (inclusiv poftele alimentare) are în spate o emoţie. Am învăţat să fiu blândă cu mine și să îmi vorbesc frumos. Am învăţat să fac snowboardi­ng la aproape 30 de ani, un lucru de care nu credeam că sunt în stare.“

Nu mâine, ci ACUM!

Pentru majoritate­a oamenilor este foarte greu să obţină rezultate atunci când vor să slăbească deoarece, din diferite motive, cedează și revin la vechile obiceiuri sau amână momentul în care vor începe schimbarea. „Cel mai important pas este să acţioneze și să acţioneze acum.

Nu de luni, nu de anul viitor. Le sfătuiesc să aibă încredere: nu pot să devină vreau, mâine sau luni să devină acum. Să înceapă cu schimbări mici: să bea mai multă apă și ceaiuri neîndulcit­e, să renunţe la sucuri și alte băuturi dulci. Să meargă mai mult pe jos și să urce câteva etaje pe scări zilnic. Să micșoreze porţiile de mâncare cu o treime. Pot face toate astea fără să simtă un mare efort, iar rezultatel­e vor apărea garantat. Când vor vedea că se simt mai bine și că încep să se micșoreze, următorii pași vor veni de la sine. Orice schimbare bună declanșeaz­ă un lanţ de schimbări și mai bune. Trebuie doar să fie constante și perseveren­te. Să aștepte rezultate realiste și să nu își pună obiective de genul vreau să slăbesc 20 kg în 3 luni. Poate se va întâmpla asta, poate nu se va întâmpla! Dar, și dacă vor slăbi 10 kg și nu 20, tot este

o victorie ce merită sărbătorit­ă, nicidecum un eșec. Cu iubire, răbdare și blândeţe, am slăbit atât și mi-am schimbat total stilul de viaţă. Când m-am apucat să slăbesc, obiectivul meu era: să mai slăbesc puţin. Atât. Și am reușit mult mai mult!“

Abdominopl­astia, utilă celor care slăbesc mult

„Celor care se confruntă cu pielea lăsată pe abdomen o recomand cu mare încredere. Mie mi-a schimbat viaţa complet! Era ceva ce îmi doream nespus de mult. Am avut norocul de a întâlni un medic chirurg plastician extraordin­ar, doctorul Oltjon Cobani, căruia îi voi fi veșnic recunoscăt­oare. Operaţia de abdominopl­astie presupune îndepărtar­ea excesului de piele de pe abdomen. La mine a fost combinată și cu repararea diastazisu­lui, o procedură de sutură a mușchilor abdominali. Este o operaţie complexă, dar nu a fost deloc traumatiza­ntă pentru mine. Ba chiar am trecut peste ea mult mai ușor decât mă pregătisem. Rezultatul este remarcabil, iar cicatricea – subţire și fină. Medicul a avut niște mâini magice, iar organismul meu s-a refăcut frumos. Îţi trebuie mult curaj să faci astfel de intervenţi­i, dar rezultatul final merită efortul.

Cel puţin, eu așa simt la 8 luni de la operaţie.“

Călătoria nu s-a încheiat

„Planul meu este să mai slăbesc cât mai poate corpul meu, să mă remodelez prin sport, să îmi dezvolt musculatur­a, pentru că vreau să fiu o bătrânică în formă, care aleargă și face yoga chiar și la 70-80 de ani. Vreau să continui procesul de corecţie a pielii lăsate de pe corp în urma slăbirii și să devin cea mai bună versiune a mea. Nu vreau să mă opresc din acest proces de dezvoltare fizică, emoţională și profesiona­lă. Vreau să evoluez continuu.“

VEDEAM MÂNCAREA CA PE O RECOMPENSĂ CARE TREBUIE SĂ ÎMI PROVOACE PLĂCERE. ACUM VĂD MÂNCAREA CA PE UN COMBUSTIBI­L CARE TREBUIE SĂ FIE DE CEA MAI BUNĂ CALITATE.

 ??  ??
 ??  ?? de peste 40 Am slăbit prin sport în doi ani kilograme echilibrat­ă. Purtam 42 alimentaţi­e și acum port atunci, iar nu măsura 52 numerele Însă chiar 40. este și uneori important Mai arată importante. sunt indiferent cât bine să te simţi unei haine. eticheta
de peste 40 Am slăbit prin sport în doi ani kilograme echilibrat­ă. Purtam 42 alimentaţi­e și acum port atunci, iar nu măsura 52 numerele Însă chiar 40. este și uneori important Mai arată importante. sunt indiferent cât bine să te simţi unei haine. eticheta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania