Sanatatea de Azi

Dietă și remedii NATURALE

-

Şi în caz de gastrită, şi în caz de ulcer dieta reprezintă o parte a tratamentu­lui, cu rol important în procesul de vindecare a afecţiunil­or stomacului. Totodată, leacurile bunicii te pot ajuta în lupta cu simptomele.

Alimente admise

❖ Carne slabă – pui, curcan, vită, peşte – fiartă sau la grătar;

❖ Ouă fierte;

❖ Lactate de orice fel, dar nu bogate în grăsimi;

❖ Legume fierte: morcovi, ciuperci, spanac, fasole verde;

❖ Atenţie la fructe, puţine sunt cele care nu cresc aciditatea gastrică: bananele bine coapte, mango şi avocado, nucile şi alunele, dar nu prăjite!

Alimente interzise

Sunt cele care stimulează secreţia sucurilor gastrice şi care se digeră greu.

◆ Mâncăruri bogate în grăsimi: ciorbe, supe, carne grasă şi carne tocată, peşte afumat sau marinat, prăjeli, produse de patiserie, ouă prăjite, preparate tip fast-food;

◆ Alimente ce irită stomacul sau provoacă balonare: condimente, broccoli, varză, conopidă, ceapă, pere, smochine.

Alimente de consumat cu prudenţă

→ Cele prea dulci, prea acre, prea amare pot declanşa o criză de gastrită sau agravează ulcerul;

→ Alimentele bogate în celuloză: pâinea integrală, cereale şi fulgii de cereale, într-o cantitate mare, pot favoriza secreţii acide în exces.

→ Crudităţil­e pot creşte aciditatea gastrică şi irita mucoasa stomacului.

Bea suc de varză!

E cel mai cunoscut remediu în tratarea ulcerului. Fiind bogat în glutamină, aminoacid care intervine în afecţiunil­e stomacului reducând aciditatea. Se toacă mărunt frunzele de la o jumătate de varză dulce, se acoperă cu apă şi se amestecă la blender. Se stoarce lichidul şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol, în cure de câte două săptămâni.

Sucul de aloe cu miere are efect vindecător

O alegere excelentă întrucât reglează pH-ul stomacului și scade aciditatea, un bun remediu în dureri de stomac. Se amestecă gelul extras dintr-o frunză de aloe cu 200 g de miere și se consumă din pasta obţinută câte trei linguriţe pe zi: dimineaţa pe nemâncate, înainte de masa de prânz și înainte de cină. Durata curei: 10 zile. După alte 10 zile de pauză, cura se poate relua.

Efecte terapeutic­e. Datorită bogăţiei vitaminelo­r din grupul B, sucul de aloe are efect binefăcăto­r, pe lângă altele, și în caz de neplăceri gastrice sau digestive, ducând la:

● cicatrizar­ea rănilor provocate de ulcerul gastric sau duodenal

● reducerea inflamaţie­i în caz de gastrită sau duodenită

● regenerare­a mucoaseI gastrice

● tratarea infecţiilo­r de la nivelul stomacului

● reducerea acidităţii gastrice

● stimularea digestiei.

Tinctură de aloe. De mare ajutor, acţionând ca un antiacid sau cicatrizan­t gastric, se poate dovedi și tinctura de aloe, câte 10-20 de picături, de două ori pe zi.

Rădăcina de tătăneasă, un cicatrizan­t excelent

Datorită alantoinei din compoziţie, rădăcina de tătăneasă poate avea un puternic efect cicatrizan­t asupra mucoasei stomacului, fiind foarte eficientă în calmarea crizelor de gastrită și ulcer. Indicat în acest scop este decoctul preparat din 1-2 linguriţe de rădăcină uscată și măcinată la o cană cu apă. Se fierbe 10 minute, se strecoară, se beau două căni pe zi, timp de o lună.

Trei săptămâni cu suc de orz verde

Este apreciat sucul de orz verde mai ales pentru capacitate­a de a regenera mucoasa gastrică, dar și pentru efectul antiinflam­ator și calmant, în afecţiunil­e digestive fiind benefic datorită capacităţi­i de a diminua cantitatea de acid gastric. Se recomandă să se consume câte 200 ml pe zi, în cure de 20 de zile.

 ??  ?? Ceaiul de ghimbir are darul de a combate greaţa, vărsăturil­e, durerea, precum şi de a neutraliza aciditatea gastrică.
Un simplu ceai de ghimbir ras, pe care îl poţi îndulci cu miere, te poate scăpa de neplăceri.
Ceaiul de ghimbir are darul de a combate greaţa, vărsăturil­e, durerea, precum şi de a neutraliza aciditatea gastrică. Un simplu ceai de ghimbir ras, pe care îl poţi îndulci cu miere, te poate scăpa de neplăceri.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania