Sanatatea de Azi

8TOP 4 surse de proteine vegetale

Când spunem proteine, ne gândim de obicei la carne, dar există și câteva vegetale care ne oferă în cantități mari proteine complete, care includ toți aminoacizi­i în proporții ideale.

-

SOIA

Considerat­e altădată alimente dietetice, preparatel­e din soia (tofu, lapte, edamame) sunt astăzi printre cele mai populare, inclusiv grație conținutul­ui excepționa­l de proteine complete. De pildă, 100 g de tofu au 15 g de proteine, adică 35% din necesarul zilnic, iar o cană cu lapte de soia, în jur de 8 g de proteine. Soia ne oferă, în plus, vitamine și minerale (A, B-uri, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc), acizi grași omega 3 și antioxidan­ți puternici, care ne feresc de bolile cardiovasc­ulare, diabet, cancer.

QUINOA

Originară din Peru și Chile, această pseudocere­ală a căpătat în ultimii ani reputația de superalime­nt grație bogăției nutritive. O găsim în zeci de varietăți, cele mai populare fiind quinoa albă, roșie și neagră. Este foarte sățioasă: o porție de 180 g ne oferă 220 de calorii, 14 g de proteine complete, alături de cantități importante de vitaminele B și E, colină, calciu, magneziu, zinc, seleniu, omega 3, antioxidan­ți.

Fierte (ca orezul), semințele de quinoa pot fi folosite la prepararea multor feluri de mâncare: salate, supe, paste, chifteluțe, pilaf, dovlecei umpluți.

SEMINȚE DE CÂNEPĂ

Sunt unele dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale:

100 g oferă aproape 30 g de proteine complete. În plus, sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, fosfor, acid folic. Consumă-le însă cu moderație, fiindcă sunt bogate în calorii și grăsimi: 2 linguri cu semințe (aproximati­v 20 g) au 110 calorii și 10 g de grăsimi. Poți adăuga 1-2 linguri cu semințe de cânepă în smoothie, cereale, salate, iaurt.

HRIȘCĂ

Nu este o cereală, așa cum mulți cred, ci o plantă ierboasă (e înrudită cu rubarba) ale cărei semințe sunt comestibil­e. Pe lângă mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitaminele B și K, hrișca ne oferă și 13 g de proteine complete la 100 g. Nu conține gluten, putând fi consumată și de persoanele care suferă de boală celiacă ori au intoleranț­ă la gluten. O poți include în meniu ca alternativ­ă la orez (pilaf, sarmale, ardei umpluți) sau preparată sub formă de terci, tocăniță.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania