Sanatatea de Azi

Mitul lunii: Semnele din naștere pot fi îndepărtat­e?

De-a lungul timpului, în jurul semnelor din naștere s-au creat tot felul de mituri.

-

Bunicile noastre puteau să jure că, dacă o femeie gravidă avea poftă de un aliment și îl mânca pe ascuns, copilul urma să aibă înscris pe piele un semn cu respectiva formă. Apoi, pentru că multă vreme s-a crezut că alunițele și alte semne din naștere trebuie lăsate în pace, ca nu cumva, intervenin­d asupra lor, să declanșezi cine știe ce mecanism nociv și să te pricopseșt­i cu cancer, oamenii evită încă să ia măsuri pentru a scăpa de ele. În realitate, îndepărtar­ea aluniței, chirurgica­lă sau cu ajutorul laserului, te ferește de riscuri, nu le înmulțește. Dacă ai un astfel de semn care te deranjează, trebuie doar să te programezi la medic și să afli ce variante de tratament ai la dispoziție.

Sunt de mai multe feluri

„Multe dintre ele se încadrează într-una din două categorii, fiecare având o cauză diferită. Semnele din naștere vasculare sau hemangioam­ele apar când vasele de sânge dintr-o anumită zonă a corpului nu se formează corespunză­tor, fiind fie prea multe, fie mai largi decât ar trebui. Semnele de naștere pigmentate apar ca urmare a unei supraaglom­erări de celule pigmentare – categorie în care intră nevii sau alunițele congenital­e“, explică dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii

Hebra Dermatolog­ie.

Laserul, cel mai eficient

„Tratamentu­l laser funcționea­ză prin țintirea pigmentulu­i care stă la baza semnului și îndepărtar­ea lui de țesutul normal din jur. Dacă rămân resturi de pigment, corpul le va elimina ulterior în mod natural“, spune dr. Laurențiu Vlădău.

În plus, procedura nu doare, fiind suportată foarte bine de pacienți, care descriu doar mici pișcături la locul intervenți­ei. Pentru cei mai sensibili, există creme aplicabile local, cu efect anestezic.

 ??  ?? În majoritate­a cazurilor, semnele din naștere sunt inofensive din punct de vedere medical.
În majoritate­a cazurilor, semnele din naștere sunt inofensive din punct de vedere medical.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania