Sanatatea de Azi

Sfaturi la minut

Te-ai pomenit, din senin, cu o durere ascuţită undeva între coaste? E posibil să suferi de o nevralgie intercosta­lă.

-

Afectarea oricărei grupe de mușchi intercosta­li (externi, interni, intimi) poate genera apariţia unei dureri intercosta­le. Când aceasta apare brusc, este puternică și tăioasă ca o lovitură de pumnal, vorbim de junghi intercosta­l.

Un spasm muscular foarte dureros

Frigul, variaţiile bruște de temperatur­ă, mișcările greșite (răsucire, întindere exagerată, forţare), statul într-o poziţie incomodă, efortul fizic intens (ridicarea de greutăţi, alergatul), o lovitură în zona toracică sunt factori ce pot declanșa un spasm dureros al diafragmei (mușchiul respiraţie­i, situat între torace și abdomen) sau pot irita ori inflama nervii intercosta­li, declanșând o durere ascuţită, sub formă de junghi. La unele persoane, junghiul toracic apare pe fondul stresului emoţional sau chiar fără cauză. Durerea se instalează brusc, sub coaste sau între două sau mai multe coaste învecinate și este accentuată de inspir, tuse, strănut, anumite poziţii ale corpului sau mișcări (rotirea sau aplecarea trunchiulu­i, de pildă). Din cauză că respiraţia agravează durerea, persoana are tendinţa să respire scurt și superficia­l, ceea ce creează noi probleme.

Ce-i de făcut

Dacă junghiul s-a declanșat din cauza unei poziţii greșite ori în timpul unui efort, oprește-te din activitate și adoptă o poziţie comodă, ca să relaxezi diafragma. Dacă durerea nu cedează de la sine, poţi lua un antiinflam­ator ușor, cel mult 2-3 zile. Utilă este și căldura aplicată local: ţine pe locul dureros o pernă electrică sau un flacon cu apă caldă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania