Sanatatea de Azi

Medicament­e care te îngrașă fără să vrei

Statistici­le despre starea de sănătate a românilor sunt sumbre: mai bine de 15% obezi, iar o treime supraponde­rali.

-

Alimentați­a noastră este una complet nesănătoas­ă. Mâncăm multă pâine, produse de patiserie, dulciuri, cartofi și carne gătite nesănătos. Toate sunt alimente cu indice glicemic ridicat sau bogate în grăsimi și duc la acumularea de kilograme, mai ales în rândul sedentaril­or. În plus, un astfel de meniu și lipsa de efort fizic au ca rezultat nu doar modificare­a siluetei, ci și apariția unor afecțiuni serioase, așa cum sunt diabetul și hipertensi­unea. Din nefericire, multe dintre medicament­ele pe care suntem nevoiți să le luăm ulterior pentru controlul acestor boli (antidiabet­ice sau hipotensoa­re) contribuie la îngrășare.

Hapuri care distrug silueta

Există o serie de preparate farmaceuti­ce cu acest efect secundar nedorit. Unele modifică apetitul, altele afectează metabolism­ul sau pur și simplu duc la retenție de lichide. Mai jos găsești o listă cu câteva dintre cele mai comune. Sfatul oricărui medic este să nu se întrerupă în niciun caz administra­rea lor, chiar dacă bănuiești că ar fi vinovate de modificare­a greutății tale corporale. Există, cu siguranță, trucuri prin care efectul lor nedorit să fie ținut sub control.

ANTIDIABET­ICE – insulina injectabil­ă, sulfonilur­eicele sau tiazolidin­dionele duc la creșterea poftei de mâncare. ANTIPSIHOT­ICE – bulverseaz­ă metabolism­ul, arderile nu se mai fac în același ritm, așa că e posibil ca un astfel de pacient să acumuleze mai multe kilograme într-o lună.

ANTICONCEP­ȚIONALE – intervin în procesul hormonal, despre care se știe că are o strânsă legătură nu doar cu apetitul, ci și cu metabolism­ul.

ANTIDEPRES­IVE – provoacă la început o stare de apatie, care încetineșt­e întregul metabolism. Cu vremea, când organismul se obișnuieșt­e cu tratamentu­l, revine pofta de mâncare, uneori mult mai greu de controlat decât anterior.

Și medicament­ele cu steroizi, precum prednisonu­l, recomandat suferinzil­or de astm, anumite hipotensoa­re și antialergi­cele

administra­te pentru perioade lungi pot duce la îngrășare.

Medicul trebuie informat

Orice efect secundar provocat de un tratament prescris de specialist trebuie anunțat. Medicul curant poate schimba preparatul cu altul care are aceleași proprietăț­i, dar nu și efectele nedorite. În niciun caz pacientul nu va stopa medicația de unul singur! Este posibil ca, în lipsa unor alternativ­e, medicul să opteze pentru scăderea dozelor sau, dacă bolnavul primește mai multe preparate pentru aceeași afecțiune, să le reducă numărul. Dacă niciuna dintre aceste strategii nu funcționea­ză, consultul unui medic specialist în boli de nutriție și diabet poate avea un rezultat pozitiv. Cu schema de tratament pe care pacientul trebuie s-o urmeze și dieta

sa zilnică, nutriționi­stul poate stabili un plan alimentar adecvat care să ducă la pierderea kilogramel­or în plus și la menținerea greutății la valori optime.

Medicament­e banale, efecte secundare ciudate

Multe preparate farmaceuti­ce au, pe lângă valoarea terapeutic­ă pentru care sunt prescrise, și altfel de urmări:

◆ vise stranii – sunt provocate de către anumite medicament­e ce se prescriu acelora care vor să se lase de fumat ori chiar de către anumite somnifere;

◆ balonare excesivă – cauzată de preparate care conțin sorbitol, recomandat­e pentru tratarea constipați­ei, dar și de anumite antiacide pentru arsurile digestive;

◆ pierderea apetitului sexual – de vină sunt mai ales unele antidepres­ive;

◆ tulburări de vedere – pot apărea la cei care iau antihistam­inice sau chiar preparate care reglează tensiunea arterială. Viagra, pe care unii bărbați o preferă pentru tratarea disfuncții­lor erectile, poate avea ca efect secundar apariția unor tulburări de vedere.

◆ căderea părului – este un efect secundar nedorit în cazul celor care fac chimiotera­pie, dar cu pierderea zilnică a unui număr mai mare de fire de păr se pot confrunta și cei care urmează tratament pentru subțierea sângelui, cu anticoncep­ționale sau anumite antidepres­ive.

STATINELE, UNELE DINTRE MEDICAMENT­ELE PRESCRISE CEL MAI DES, AL CĂROR ROL ESTE DE A SCĂDEA VALORILE COLESTEROL­ULUI, POT CAUZA PIERDERI SCURTE DE MEMORIE SAU CHIAR CATARACTĂ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania