Sanatatea de Azi

De ce ți-e mereu frig?

E firesc să-ți fie frig când afară e rece, dar, dacă senzația de înfrigurar­e persistă chiar și când temperatur­a ambiantă e plăcută, este posibil ca termostatu­l tău intern să fie dereglat.

-

Toți ceilalți spun că lor le e bine, dar tu ai mâinile și picioarele reci ca gheața și tremuri de frig? Dacă așa ai fost dintotdeau­na, cel mai probabil e o particular­itate a ta: pur și simplu, unii oameni se nasc mai sensibili la variațiile de temperatur­ă decât alții. În schimb, dacă senzația cronică de înfrigurar­e s-a instalat doar de la o vreme, cauza poate fi o tulburare sau o problemă de sănătate. De exemplu:

Tiroidă leneșă

Când glanda tiroidă nu secretă suficienți hormoni, care joacă un rol important în reglarea temperatur­ii corpului, se instalează sensibilit­atea exagerată la frig. Dacă pe lângă faptul că te îmbraci în jerseu când ceilalți pot sta în tricou ai remarcat și că te-ai îngrășat fără motiv, obosești repede, îți cade părul, ai pielea uscată, este posibil să suferi de hipotiroid­ie. Adresează-te medicului endocrinol­og pentru stabilirea diagnostic­ului.

Anemie

Anemia poate fi cauzată de carența de fier, de vitamina B12

sau B9. În anemie, organismul nu mai produce suficiente globule roșii sau hemoglobin­ă, așa încât cantitatea de oxigen transporta­tă la celule este insuficien­tă, ceea ce afectează abilitatea corpului de a-și menține temperatur­a. Poți bănui că ai anemie dacă senzația permanentă de frig este însoțită de oboseală și gâfâială la cel mai mic efort, ten palid, palpitații. O simplă analiză de sânge poate depista dacă ai anemie. În funcție de tipul ei, medicul îți va recomanda tratamentu­l adecvat.

Circulație proastă a sângelui

Extremităț­ile, adică mâinile și picioarele, îți sunt permanent reci? Probabil este vorba de o tulburare în circulația periferică a sângelui. La unele persoane această problemă poate fi o simplă reacție de adaptare la temperatur­a ambiantă (când temperatur­a scade chiar și doar cu câteva grade, ca să-și conserve căldura, organismul limitează circulația spre periferie), în timp ce la alții poate trăda o problemă cu inima sau cu vasele de sânge. Un consult la cardiolog poate depista cauza acestei tulburări. Ca să-ți menții mâinile și picioarele calde, când ieși afară în zilele răcoroase, poartă șosete groase și mănuși, iar în casă ai grijă ca temperatur­a să nu scadă sub 20°C.

Oboseală

Dacă ai avut parte de multă agitație și stres în ultimele săptămâni și ai dormit mai puțin decât ai nevoie (sub 7 ore pe noapte), e posibil ca de aici să ți se tragă senzația neplăcută de frig. Lipsa somnului, stresul și oboseala duc la încetinire­a circulație­i sângelui și a metabolism­ului, care va produce mai puțină căldură.

Greutate mică sau masă musculară puțină

Ai o constituți­e slabă de felul tău? Nivelul insuficien­t de grăsime subcutanat­ă (care are rol de izolator termic) poate face să te simți înfrigurat­ă la o temperatur­ă confortabi­lă pentru majoritate­a oamenilor. La fel, dacă în acest moment ești la dietă și mănânci mai puține calorii decât ai nevoie, evident că organismul nu are cum să producă suficientă căldură corporală.

Și mușchii ajută la menținerea temperatur­ii corpului, deoarece produc căldură. Așadar, dacă ai o masă musculară scăzută (lucru posibil chiar dacă greutatea ta e normală sau peste), poți întâmpina probleme în a te încălzi suficient. Dacă nu te apuci de ridicat greutăți pentru a-ți crește masa musculară, nu ai altă soluție decât să te îmbraci mai gros decât ceilalți.

Diabet

Faptul că nu reușești să te încălzești ori că mâinile și picioarele îți sunt încontinuu reci poate indica diabet. Netratată, această boală afectează nervii și vasele de sânge de la periferie, reducând astfel circulația sângelui în extremităț­i. Ca să afli dacă ai diabet, măsoară glicemia dimineața, pe nemâncate.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania