Sanatatea de Azi

Alimente antiasteni­e

Oboseală, somnolență, lipsă de chef și de energie? Soluția acestor probleme se află în farfurie.

-

Iarna, chiar dacă e una mai blândă, ca în anul acesta, ne secătuieșt­e de vlagă, în special pentru că hrana e mai săracă în vitamine și minerale decât în restul anotimpuri­lor (mâncăm mai puține fructe și legume proaspete), dar bogată în proteine și grăsimi, care se acumulează și împovăreaz­ă organismul. Iar vremea schimbătoa­re din acest anotimp suprasolic­ită și ea capacitate­a de adaptare a organismul­ui. Cu un meniu bine ales, vei reuși să-ți recapeți rapid vitalitate­a.

Leurda, un plus de vitamine

În lupta contra asteniei nimic nu e mai eficient ca o cură de 7-10 zile cu verdețuri de sezon. Leurda, de pildă, numită și usturoi sălbatic, este foarte bogată în vitamina C

– tonic natural de excepție, seleniu, magneziu, fier, mangan, aminoacizi sulfurați, antioxidan­ți, alicină – un antimicrob­ian puternic. Are toate calitățile usturoiulu­i plus beneficiul că nu dă respirație­i miros neplăcut după ce e consumată.

Nu ocoli nici celelalte verdețuri timpurii: spanac, urzici, lobodă, ștevie, ceapă verde. Sunt ticsite de vitamine, minerale și antioxidan­ți, care te ajută să-ți refaci forțele. Adaugă-le în salate, supe, sosuri, paste, diverse mâncăruri.

Peștele, proteine de calitate

Proteinele îți aduc vitalitate! Peștele este o alegere excelentă, având multe proteine bune, dar mai puține grăsimi decât carnea. Este hrănitor, plin de vitamine (A, B3, B6, B12, D) și minerale (fosfor, iod, fluor, potasiu, cupru, magneziu), fiind și o sursă prețioasă de omega 3. Include-l în meniu de 2-3 ori pe săptămână, dar nu prăjit, ci gătit în cuptor sau pe grătar, fără adaos de grăsime.

Nucile, grăsimi sănătoase

Nuci sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de omega 3, fiind în același timp bogate în vitamina E (puternic antoxidant) și magneziu (combate stresul și oboseala).

Pentru că sunt foarte bogate în calorii (30 g îți oferă 22 g grăsimi și 220 calorii), cel mai sigur este să adaugi numai 5-6 nuci în preparatul dorit de tine: iaurt cu miere, salată de fructe sau de legume.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania