Sanatatea de Azi

POST cu linte

Ții post sau vrei pur și simplu să reduci cantitatea de carne din alimentați­e? Lintea nu trebuie să-ți lipsească din meniu.

-

Din păcate, asemenea năutului, nici lintea nu este prea populară la noi în țară. Dacă și tu ai neglijat până acum această leguminoas­ă, merită s-o descoperi, deoarece este cu adevărat un superalime­nt: sățioasă, te ajută să slăbești, îți oferă proteine de calitate, dar și o porție generoasă de vitamine, minerale, fibre și antioxidan­ți.

PROTEINE DIN BELȘUG

Putem trăi fără carne, dar nu și fără proteine, care sunt indispensa­bile bunei funcționăr­i a organismul­ui. Așadar, în perioada postului trebuie să ne procurăm necesarul de proteine din vegetale. Una dintre cele mai bune opțiuni este lintea: indiferent că e roșie, portocalie, verde, brună, această leguminoas­ă este o sursă excelentă de proteine vegetale de calitate. De exemplu, o porție de 200 g de linte gătită ne oferă 18 g de proteine, adică aproape 40% din necesarul zilnic.

O COMOARĂ DE NUTRIENȚI

Micile boabe au însă mult mai multe beneficii. Alături de nume

roase vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, acid folic, C, K) și minerale (fosfor, molibden, cupru, fier, mangan, zinc, magneziu, potasiu, seleniu), acestea conțin și cantități mari de fibre (8 g fibre/100 g linte), care scad colesterol­ul și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alegere foarte bună și pentru cei care suferă de diabet.

ALIATUL SILUETEI

În timpul postului, odată cu renunțarea la produsele de origine animală (carne, pește, lapte, brânzeturi, unt, ouă), practic, dieta noastră devine vegană. Deși sănătoasă în principiu, o asemenea alimentați­e poate duce la surplus de greutate dacă nu avem grijă ce și cât punem în farfurie. Ei

bine, lintea este unul dintre alimentele prietenoas­e cu silueta. În primul rând, pentru că are puține calorii și o cantitate neglijabil­ă de grăsimi: 100 g de linte gătită ne oferă 120 de calorii și doar 0,5 g de lipide. În al doilea rând, grație conținutul­ui mare de proteine și fibre, este foarte sățioasă – un bol cu mâncare de linte îți potolește foamea pentru 3-4 ore, ajutându-te astfel să mănânci mai puțin pe parcursul zilei.

DIETĂ CU LINTE

Comparativ cu alte boabe (fasole, năut), lintea nu trebuie ținută la înmuiat în apă înainte de preparare fiindcă fierbe mult mai repede. Un alt avantaj este că absoarbe ușor aromele altor ingredient­e și mirodenii, putând fi gătită în variate moduri: poți prepara supă de linte, tocăniță sau să adaugi boabe de linte în salate, musaca, orez, paste. Cu un meniu care include zilnic linte, alături de cât mai multe verdețuri, legume și fructe, poți slăbi până la 5 kg într-o lună.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania