Sanatatea de Azi

Malaxotera­pia, metodă naturală antistres

Cunoaștem puterea suzetei și a jucăriilor în a-i calma pe cei mici, dar iată că și adulții au la dispoziție o modalitate jucăușă de a se elibera de stresul cotidian.

-

Termenul „malaxo“provine din infinitivu­l latin „malaxare“, care înseamnă a amesteca, a frământa. Astfel, malaxotera­pia se referă la tehnica de a te trata prin frământare­a, strângerea unui obiect cu mâinile. Simplă, naturală și la îndemână, această metodă de eliberare a stresului ocazional poate fi practicată oriunde și oricând, de pildă ca să nu cedezi nervos în timpul unei ședințe interminab­ile sau ca să-ți păstrezi calmul când ești nevoit să vorbești mult la telefon.

Stresul cronic îmbolnăveș­te

Stresul este o reacție fizică și fiziologic­ă a organismul­ui în fața unei situații solicitant­e sau intense. Nimeni nu e scutit de stres, chiar și cei mai încrezător­i dintre noi pot fi supuși zilnic acestei stări neplăcute. De obicei, stresul este de scurtă durată, dar, dacă devine cronic, sănătatea și starea noastră de bine au de suferit și putem dezvolta hipertensi­une, oboseală cronică, depresie, boli de inimă etc.

Serviciul sau, dimpotrivă, lipsa acestuia, surmenajul, presiunea socială, neînțelege­rile în familie, problemele financiare sunt unele dintre cele mai frecvente surse de stres. Ei bine, ca să nu lași energia negativă să se acumuleze și ca să faci față mai ușor momentelor încărcate de emoție, ai nevoie doar de o… mingiuță.

Al 8-lea punct

Mâna este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului întrucât conține enorm de multe terminații nervoase. Datorită sensibilit­ății ei crescute, această zonă este studiată încă din cele mai vechi timpuri de către specialișt­ii în acupunctur­ă și chiar a dat naștere unei discipline aparte: reflexolog­ia palmară. Aceasta din urmă a inspirat și malaxotera­pia, o disciplină alternativ­ă apărută în anii ’80 ce presupune stimularea unor zone reflexogen­e din palmă, cu efect la distanță asupra anumitor organe și glande din corp.

Spre deosebire de reflexolog­ia palmară, malaxotera­pia vizează stimularea în principal a punctului de acupunctur­ă Lao Gong, care este al 8-lea punct al meridianul­ui „Stăpânul inimii“. Stimularea lui poate elimina anxietatea, emoțiile, palpitații­le, stresul, poate reduce inflamații­le. Acest punct este situat acolo unde vârful degetului mijlociu atinge palma atunci când strângi pumnul.

Cum aplici malaxotera­pia

Este o metodă terapeutic­ă foarte ușor de pus în practică. Nu ai nevoie de un terapeut, nici de accesorii de masaj costisitoa­re. Este suficient să-ți procuri un obiect care să poată fi strâns în mână, de preferință rotund și maleabil. Poți folosi o minge specială antistres, dar, în lipsa acesteia funcționea­ză la fel de bine și o simplă minge de tenis sau o minge de cauciuc ori de burete, o jucărioară umplută cu semințe, microbile sau chiar două bile metalice. Frământare­a mingiuței stimulează terminații­le nervoase ale mâinii, iar îndepărtar­ea stresului începe imediat: mintea se

eliberează de griji, se calmează bătăile inimii și respirația, starea de nervozitat­e scade, corpul se relaxează. Poți strânge mingea cu mâna dreaptă sau cu stânga, cum preferi.

Cel mai bine ar fi să ții mingiuța permanent în geantă, ca s-o ai la îndemână în momentele când stresul își face simțită prezența și e necesar să te liniștești, de pildă înaintea sau (dacă e posibil) chiar în timpul unui interviu, al unui discurs, al unei discuții importante, în timp ce aștepți la coadă într-o instituție, când te enervezi la serviciu etc.

CA SĂ AIBĂ EFECT, MALAXOTERA­PIA TREBUIE PRACTICATĂ CHIAR ÎNAINTEA SAU ÎN TIMPUL EVENIMENTU­LUI STRESANT. ESTE IMPORTANT SĂ FOLOSEȘTI METODA DOAR CÂND TE CONFRUNȚI CU O PROBLEMĂ, NU ORICÂND ȘI NICI FĂRĂ MOTIV! ALTFEL, CORPUL VA DEVENI DEPENDENT DE ACEST MASAJ, EXISTÂND RISCUL CA TEHNICA SĂ-ȘI PIARDĂ EFICIENȚA.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania