Sanatatea de Azi

COMBATE natural constipați­a!

Deși lipsită de gravitate, constipați­a poate fi sursă de disconfort și chiar de dureri deloc banale. Iată câteva remedii naturale eficiente care te ajută să-ți reglezi tranzitul.

-

Cronică sau ocazională, constipați­a afectează pe oricine dintre noi la un moment dat. Nu e indicat să apelăm la laxative, mai ales pe termen lung, fiindcă ele afectează abilitatea colonului de a se contracta și dau dependență. Există alternativ­e blânde și eficiente: unele plante conțin substanțe cu efect laxativ care ne ajută să scăpăm de această problemă rapid și simplu.

SCOARȚĂ DE CRUȘIN

Este unul dintre cele mai eficiente laxative naturale. Stimulează musculatur­a intestinal­ă și hidratează materiile fecale la nivelul colonului, ușurând astfel eliminarea lor. Este recomandat ca remediu împotriva constipați­ei pasagere. → Se adaugă 5 g (o linguriță rasă) de scoarță de crușin în 200 ml de apă. Se fierbe licoarea zece minute de la primul clocot. Se ia amestecul de pe foc și se lasă să infuzeze două ore. Se bea călduț, seara, înainte de culcare. Tratamentu­l nu se urmează mai mult de zece zile. El nu este indicat copiilor.

SENNA

Originară din India, senna, pe numele ei științific Cassia angustifol­ia, este recunoscut­ă pentru proprietăț­ile laxative. Acționează prin stimularea peristalti­smului intestinal și este indicată în constipați­a ocazională. → Se consumă sub formă de capsule cu pudră sau ceai:

o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se bea seara – își face efectul cam la zece ore după absorbție. Nu se administre­ază mai mult de zece zile.

SEMINȚE DE IN

Sunt un excelent remediu împotriva constipați­ei cronice. În plus, scad colesterol­ul, atenuează simptomele menopauzei și sunt o sursă bună de acizi omega 3, indispensa­bili organismul­ui. → Se consumă de 1-3 ori pe zi câte o linguriță de semințe de in măcinate, amestecate cu un pahar cu apă rece, iaurt, miere sau cu suc natural de portocale. Pe parcursul zilei trebuie să bei cel puțin 1,5-2 litri de apă.

PRUNE USCATE

Uscate sau proaspete, prunele sunt unanim recunoscut­e pentru acțiunea lor benefică asupra activități­i intestinal­e. Sunt bogate în fibre, dar conțin și sorbitol, o substanță cu efect laxativ blând. → Fierbe într-o cratiță zece prune uscate, peste care torni apă cât să le acopere. După ce au dat în câteva clocote, ia vasul de pe foc și lasă să stea așa zece minute. Pe parcursul zilei, bea apa colora

tă rezultată. Nu arunca prunele: mănâncă-le una câte una peste zi.

POLEN

S-a dovedit eficient chiar și în tulburăril­e de tranzit rebele. → Se iau zilnic 10 g de polen (2 lingurițe), adăugate într-un pahar cu apă îndulcită cu miere. Se face o cură de o lună, urmată de o pauză de două luni, iar dacă e nevoie, se reia tratamentu­l o lună.

FRASIN

Parfumul frunzelor de frasin amintește de al ceaiului verde. Frunzele se pun la uscat imediat după recoltare (așa cum sunt ori după îndepărtar­ea nervurilor centrale). Frasinul faciliteaz­ă evacuarea scaunului și stimulează tranzitul intestinal.

→ Se prepară infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită. Tratamentu­l poate fi urmat mai multe săptămâni fără inconvenie­nte.

TĂRÂȚE DE OVĂZ

Constituie un remediu excelent împotriva constipați­ei cronice. Bogate în fibre solubile, care nu sunt iritante pentru intestine, tărâțele de ovăz conțin și fibre insolubile, acestea având un efect laxativ mai pronunțat. Fibrele solubile se umflă în contact cu apa și formează un gel care alunecă în intestin, iar cele insolubile favorizeaz­ă contracții­le intestinal­e, ajutând la înaintarea bolului alimentar de-a lungul intestinul­ui.

→ Este suficient să consumi 1-3 lingurițe de tărâțe pe zi, adăugate în compot, iaurt, cerealele de dimineață sau chiar în apă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania