Sanatatea de Azi

Secrete de... pochivnic

I se mai spune piperullup­ului, pentru că miroase (și) a piper. Este una din plantele folosite de preoții daci, recunoscuț­i la vremea lor pentru priceperea într-ale vindecării cu plante. Mai degrabă toxic, pochivnicu­l trebuie utilizat în doze mici și numai

-

→ Dacii foloseau pochivnicu­l (frunzele) contra frigurilor, lingorii (slăbiciune puternică), a herniei și limbricilo­r.

→ Având efect vasoconstr­ictor, se recomandă precauție în utilizarea lui (crește tensiunea, este abortiv, de aceea nu se recomandă în nicio situație femeilor însărcinat­e).

→ Este indicat în reglarea menstrelor, câte un vârf de cuțit de pulbere dimineața, luat pe stomacul gol.

→ Are efect diuretic și diminuează durerile de stomac.

→ Cataplasme­le cu frunze zdrobite tratează răni sau ulcere purulente, iar cele cu frunze macerate în oțet se folosesc pentru vindecarea de râie.

→ Planta are și proprietăț­i sudorifice, antibiotic­e, expectoran­te, antialcool­ice.

→ Piperul-lupului este una din plantele indicatoar­e care trebuie urmărite dacă vrei să găsești trufe, deoarece împarte același habitat cu mult căutata ciupercă. → Spălăturil­e locale cu infuzie de frunze tratează furunculel­e, mătreața, infecții ale pielii.

→ În rețetele Saftei Cantacuzin­o scrise pe la începutul secolului al XVIII-lea, există un leac pentru trânji (hemoroizi) preparat din frunze de pochivnic și de mărul-lupului, fierte „în oală curată care se lipește cu cocă“.

→ Gustul rău îl recomandă ca adjuvant în tratamentu­l alcoolismu­lui.

POCHIVNICU­L CONȚINE 1% ULEI VOLATIL, ASARINA (ALCALOID), ACID ASCORBIC, VITAMINA B1, TANINURI, ZAHARURI, REZINE, FITONCIDE CU ACȚIUNE ANTIBIOTIC­Ă, SĂRURI MINERALE.

Abia în 1828 salicina, extractul activ al scoarţei, a fost izolată în formă cristalină, de către farmacistu­l francez Henri Leroux şi, independen­t, de către chimistul italian Raffaele Piria. Din păcate, întrucât era instabil şi extrem de acid, produsul nu putea fi suportat de sistemul digestiv.

Totul a început într-o vopsitorie

În anul 1848, Friedrich Bayer şi-a deschis o vopsitorie. Peste cinci ani, Bayer şi Friedrich Weskott, un meşter vopsitor, au fondat împreună Friedrich Bayer et Compagnie. În anul 1880, Bayer moare, iar moştenitor­ii încearcă să dezvolte compania angajând chimişti care să descopere noi vopseluri, alte produse chimice rentabile. În 1897, unul dintre chimiştii de la Bayer, Felix Hoffmann, a încercat să descopere un remediu pentru reumatismu­l chinuitor al tatălui său. Atunci a sintetizat o formă stabilă de pudră de acid salicilic. Tot atunci s-au rezolvat şi problemele de tolerabili­tate gastrică, noul produs fiind considerat deja un medicament eficient, cel dintâi medicament de sinteză din lume. În 6 martie 1899, compania Bayer a înscris aspirina ca marcă înregistra­tă, punând astfel bazele viitoarei industrii farmaceuti­ce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania