Sanatatea de Azi

De la mamă la fiică

Poți dărui fiicei tale culoarea ochilor, forma buzelor sau tipul de păr. Prin gene. Dar la fel de bine îi poți transmite modul optim de a gândi și de a înțelege feminitate­a. Prin exemplu!

-

Copiii noștri sunt oglinzile noastre. Ei fac nu ce le spunem, ci ceea ce văd la noi. Ne copiază gesturile și modul de gândire, conștient, dar și inconștien­t. Părinții noștri sunt modele pentru noi. De aceea, e importat ca o femeie să aibă un ritual de frumusețe pe care să-l respecte cu sfințenie, cu atât mai mult dacă are o fiică. Respectând acel ritual, își va învăța copila să se îngrijeasc­ă și în ce fel s-o facă, fără să fie nevoie de prea multe cuvinte.

Pudra, fostul fond de ten

Pe vremea mamei mele, fondul de ten nu era un fard obișnuit, cum este azi. Era folosit doar pentru machiajul de teatru și televiziun­e. În schimb, pudra era arma secretă a femeilor. Ea înlătura luciul feței, uniformiza nuanța tenului și aducea un aspect catifelat.

Mirosul pudrei înseamnă pentru mine cochetărie. Îmi amintesc pudra mamei, una de calitate, pe care o folosea cu zgârcenie, ca să nu-și încarce tenul și să obțină un machiaj natural și un aspect elegant.

Am învățat că machiajul corectează, nu se folosește ca o mască și că frumusețea naturală trebuie să fie lăsată să străluceas­că. SFAT: ai grijă cât machiaj folosești și ce lecții despre produse și culori îi dai fiicei tale prin modul de a te farda!

O manichiură impecabilă

Îmi amintesc de colega mea de bancă și de unghiile ei care străluceau. Am crezut că erau date cu lac, dar mi-a povestit că mama ei nu o lăsa să folosească acele „chimicale“, însă o învățase câteva trucuri. Să-și împingă cuticulele cu o coajă de lămâie și să-și frece unghiile cu o piele de căprioară (pe vremuri, această piele era folosită pentru curățarea ochelarilo­r). Am aflat mai târziu că lustruirea unghiilor aduce în straturile de cheratină grăsimea de sub unghii și astfel apare luciul asemănător lacului incolor.

Am învățat că o femeie trebuie mereu să aibă unghiile îngrijite, curate, cu o formă perfectă și măcar lăcuite, dacă nu colorate. SFAT: șterge imediat lacul ciobit sau mai aplică un strat de ojă, ca unghiile tale să fie mereu impecabile, iar astfel, fiica ta îți va urma exemplul. Dacă are numai câțiva anișori și își dorește unghii colorate, nu-i refuza cererea, e un semn de feminitate și nu trebuie reprimat. Poți pune reguli (de exemplu, doar o dată pe lună) sau poți folosi lacuri speciale pentru copii, care se spală cu apă!

Lecția de hidratare

Fetițele sunt fascinate de creme, de parfumuri și farduri. Lasă-ți fetița să experiment­eze cu texturile și să se joace. Poate folosi un strop de cremă de la tine pentru mânuțe sau piciorușe, iar pentru față îi poți da o cremă specială pentru ea, o loțiune de bebeluși, spre exemplu. Parcurgând acest ritual de hidratare împreună, îl va păstra toată viața și fiecare aplicare a cremei va fi însoțită de un gând bun către tine. Învață că hidratarea este esențială și că frumusețea se întreține!

SFAT: povestește-i în timpul ce te dai cu cremă care sunt avantajele hidratării și tot ce știi tu despre creme. Toate povețele tale vor fi literă de lege pentru ea mai târziu.

Joaca de-a măștile

O mască și, mai ales, cele colorate sunt adorate de copii. Nu e distracție mai mare decât colorarea feței! Chiar și cele mai mici fete pot beneficia de acest tratament. Îi poți aplica o cantitate mică pe față, câteva minute, suficient timp cât să se amuze în oglindă, apoi o înveți să se curețe, după care lauzi efectele extraordin­are pe care le-a avut acea mască.

Învață că masca este un tratament util și eficient, pe care îl poate face ori de câte ori are nevoie.

SFAT: poți să-i aplici o mască din miere, peste care să lipești felii de fructe colorate: kiwi sau căpșune. Nu-i vor face niciun rău.

FRUMUSEŢE

Ritualul de relaxare

Folosește momentul băii pentru a-ți învăța fiica despre importanța relaxării. După vârsta de 5-6 ani, înlocuieșt­e rățuștele și alte jucării cu biluțe efervescen­te colorate. O va încânta, cu siguranță, această experiență. O altă experiență plăcută poate fi o baie plină de spumă aromată.

Învață cum să se relaxeze, pe viitor, după o zi obositoare sau cum să supraviețu­iască mai ușor după întâia dezamăgire în dragoste.

SFAT: alege produse speciale pentru bebeluși sau o sare cu ingredient­e naturale, fără coloranți sintetici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania