Sanatatea de Azi

Efectele testostero­nului dezechilib­rat. Femei versus bărbați

Hormon vital pentru organismul uman, testostero­nul este cel care le dă bărbaților trăsăturil­e și vigoarea specifice. În cazul femeilor (se găsește și în corpul lor!), testostero­nul se ocupă de sănătatea sânilor și a sistemului osos.

-

Sistemul endocrin este aparatul responsabi­l de producerea hormonilor, acele substanțe care dictează de la înălțime până la activitate­a sexuală, senzația de foame, adaptarea la stres, fertilitat­e și digestie. Hormonii sunt produși în creier (cei mai mulți dintre ei) ori la nivelul glandelor suprarenal­e, al tiroidei, hipofizei, pancreasul­ui (insulina este, de exemplu, printre cei mai cunoscuți și esențiali hormoni) sau sistemului digestiv. Fiecare joacă roluri extrem de importante în organism, reglând procese vitale. Bunăoară, un dezechilib­ru al nivelului hormonilor sexuali va duce la scăderi sau creșteri ale libidoului ori la infertilit­ate, iar lipsa de insulină va genera creșterea alarmantă a zahărului din sânge, cu urmări devastatoa­re asupra întregului organism.

Testostero­nul, hormonul virilități­i

Trăsăturil­e și vigoarea unui bărbat sunt dictate de testostero­n. În cazul urmașelor Evei, progestero­nul și estrogenul au aceleași responsabi­lități. Toți acești hormoni se regăsesc și la unii, și la alții, dar în cantități totuși diferite. Testostero­nul e cel care, încă din viața intrauteri­nă, începe să lucreze la conturarea organelor sexuale ale viitorului băiețel. Mai târziu, la pubertate, nivelul său începe să crească tot mai mult, ajungând ca în ultima fază a acestei etape să atingă apogeul. De altfel, acum corpul unui tânăr băiat suferă cele mai multe transformă­ri sub efectul acestui hormon: vocea i se îngroașă, pe corp începe să-i crească păr, testiculel­e produc spermă și poate deveni activ sexual.

Când ce-i prea mult strică

Ca orice alt hormon, testostero­nul ar trebui să se găsească în anumite cantități atât în corpul bărbaților, cât și în cel al femeilor. În cazul în care limitele sunt depășite, apar neplăceri. Sunt semne specifice pe care le poate depista oricare dintre noi, însă o simplă analiză a sângelui va confirma un eventual dezechilib­ru. Înainte de a merge la un endocrinol­og, trebuie să avem în vedere că excesul de testostero­n are manifestăr­i diverse, despre care vom afla în continuare de la specialist.

Fuga la medic!

Dereglăril­e hormonale nu sunt de ignorat, fie că e vorba de hormoni care dictează apetitul alimentar, rezistența la stres ori viața sexuală și puterea de concentrar­e. Așadar, nici fluctuații­le anormale ale testostero­nului nu trebuie lăsate neidentifi­cate. Medicul endocrinol­og va reuși să pună un diagnostic, să stabileasc­ă o cauză și un tratament pentru astfel de probleme.

 ??  ??
 ??  ?? un nivel Bărbații cu testostero­n de mai mare de se pare, percepuți, sunt mai drept mult către femei Și în decât restul. atrăgători testostero­nul în însă cazul lor cauza probleme exces poate medicale.
un nivel Bărbații cu testostero­n de mai mare de se pare, percepuți, sunt mai drept mult către femei Și în decât restul. atrăgători testostero­nul în însă cazul lor cauza probleme exces poate medicale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania