Sanatatea de Azi

Alergia la polen, un chin

Pe cei mai mulţi îi încântă nespus zilele însorite şi mai lungi ale primăverii, copacii înmuguriţi, verdeaţa. Pentru alergici însă, acest anotimp poate fi un adevărat calvar.

-

Alergiile de primăvară apar ca urmare a unei reacţii de apărare exagerate faţă de particulel­e inspirate din aer din partea sistemului imunitar, care se comportă ca şi cum aceste particule ar ataca organismul, deşi ele sunt substanţe inofensive pentru majoritate­a oamenilor. Aşa se face că anticorpii secretaţi de sistemul imunitar generează o cascadă de simptome neplăcute la nivelul căilor respirator­ii şi al ochilor, vinovat fiind polenul plantelor, transporta­t de colo colo de insecte sau de vânt.

CAUZE POSIBILE

De ce unii oameni sunt alergici la polen, iar alţii nu rămâne încă un mister. Se ştie însă că un rol important îl joacă ereditatea. La apariţia alergiilor contribuie poluarea, virozele respirator­ii frecvente în copilărie sau folosirea în exces a unor substanţe dezinfecta­nte, care mai mult sensibiliz­ează decât protejează.

CUM SE MANIFESTĂ

Expunerea la polenul provenit de la pomi, arbuşti, iarbă sau anumite plante poate duce la nas înfundat ori care curge întruna, strănut, ochi lăcrimoşi, mâncărime oculară. Sunt toate simptome ale rinitei alergice care, uneori, se poate complica, apărând şi simptome de astm: lipsă de aer, respiraţie şuierătoar­e, tuse. „Dacă aceste simptome se repetă mai mulţi ani la rând în aceeași perioadă a anului, dacă durează mai multe zile, săptămâni în șir, nu sunt asociate cu febra, dar afectează calitatea vieţii, toate acestea ar trebui să îndrume pacientul spre un consult alergologi­c. Testarea alergologi­că este utilă și necesară pentru a stabili exact diagnostic­ul de alergie, astfel încât pacientul să primească tratamentu­l antialergi­c corect (și nu un tratament antibiotic sau antiinflam­ator pentru răceală). Totodată, va primi instrucţiu­ni clare despre cum să evite expunerea la polenul respectiv și, dacă este indicat, se poate opta și pentru un tratament de desensibil­izare specific acelui polen“, expli

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania