Sanatatea de Azi

Astmul se poate agrava

Primăvara, starea celui care suferă de astm se poate înrăutăți, incriminat­ă fiind aceeași alergie la polen. Ipoteza este confirmată de datele statistice: mai mult de jumătate din cazurile de astm au o cauză alergică.

-

Astmul alergic este o formă de astm episodic, una dintre manifestăr­ile alergiei de tip sever, și se declanșeaz­ă doar primăvara și toamna, când pacientul intră în contact cu polenul din atmosferă.

Semne prevestito­are

Primele indicii ale astmului alergic, înaintea manifestăr­ii simptomelo­r, constau în indigestie, constipați­e sau diaree, tractul gastrointe­stinal fiind cel dintâi afectat de contactul cu alergenul. Le urmează, la scurt timp, simptomele specifice: respirație sacadată și incapacita­tea de a respira, strănut și tuse severă, dureri toracice. Atacurile de astm alergic se manifestă mai ales dimineața devreme, când cel suferind se trezește brusc din somn, cuprins de panică. Nevoia acută de aer și senzația că nu poate respira dau naștere dorinței de a ieși grabnic afară, aerul din încăpere părând irespirabi­l. Criza poate dura de la câteva ore la câteva zile.

Măsuri utile

Cel mai bine ar fi să depistezi alergenul provocator al neplăceril­or și să eviți contactul cu el. Apoi, există tot felul de pastile, picături și injecții pentru calmarea crizelor de astm. Cele mai indicate sunt însă spray-urile. Marele lor avantaj: lipsa toxicități­i. Faptul că ar crea dependență este, după cum susțin medicii, un mit. Pe lângă acestea, de mare ajutor ți-ar putea fi și să nu folosești odorizante de cameră și detergenți cu miros puternic, să nu aduci în casă plante cu polen, să nu lași fereastra deschisă, mai ales înainte de ora 14, când cantitatea de polen atmosferic e mai mare, și, pe cât posibil, să te ferești să stai prea mult pe-afară în zilele umede și reci.

Astmul la copii

„În cazul astmului alergic, acesta începe adesea în copilărie și este asociat cu antecedent­e personale sau familiale de boli alergice (rinită alergică, dermatită atopică, alergii alimentare sau medicament­oase). Pentru cei mici, este foarte important ca mamele să nu fumeze în timpul sarcinii, să fie hrăniți la sân în primele luni de viață, să fie vaccinați conform schemei naționale de vaccinare obligatori­e, să evite expunerea la alergenii

ŞTIAI? EXISTĂ ANUMITE SUBSTANŢE CARE POT DECLANŞA O CRIZĂ DE ASTM, CHIAR DACĂ NU ESTE VORBA DE O REACŢIE ALERGICĂ ÎN SINE, CUM SUNT FUMUL DE ŢIGARĂ, AERUL POLUAT, FRIGUL ŞI MIROSURILE PUTERNICE.

sensibiliz­anţi care determină simptome, să urmeze un tratament medicament­os corect al bolii alergice şi, dacă au indicaţie, să urmeze tratament de desensibil­izare la alergenul respirator identifica­t că determină simptome.

Teste alergologi­ce se pot face la orice vârstă, fie cutanat, prin tehnica prick (nedureroas­ă, rapidă, ieftină), efectuată de medicul alergolog), fie seric, în laborator, prin recoltare de sânge venos (mai scumpă, cu durată de timp variabilă până la obţinerea rezultatel­or)“, explică dr. Monica Schifirneţ.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania