Sanatatea de Azi

Răceli de sezon

Strănut, tuse, dureri în gât. Virozele respirator­ii sunt specifice sezonului rece, dar ele pot să apară și primăvara sau chiar vara.

-

Ştim cu toţii că răceala și gripa, două tipuri de viroză respirator­ie, fiecare cu particular­ităţile ei, sunt foarte frecvente iarna, dar și la începutul primăverii. Asta, întrucât virusurile sunt mai active în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, când sistemul imunitar, slăbit de solicitant­ele schimbări climatice specifice acestei perioade din an, le permite să atace organismul. Bine ar fi să știm și care sunt deosebiril­e dintre ele, pentru a le trata în consecinţă.

DEOSEBIRI EVIDENTE

◆ Spre deosebire de răceală, care se manifestă iniţial prin simptome ușoare, gripa debutează brusc și evoluează extrem de repede cu frisoane, febră peste 38,5°C, puternice dureri de cap, dureri în gât, tuse seacă, dureri

musculare şi de articulaţi­i, senzaţie de sfârşeală.

◆ În cazul gripei, toate simptomele sunt mai intense şi trec mai greu. Unele dintre ele îţi pot pune viaţa în pericol, aşa că este foarte important să mergi la medic de îndată ce suspectezi că ai făcut gripă, mai ales dacă ai peste 60 de ani şi suferi de vreo boală cronică, precum astm, diabet, hipertensi­une, boli de inimă.

◆ Răceala este provocată de alte tipuri de virusuri decât gripa. Prima este cauzată de rinovirusu­ri care afectează nasul, gâtul sau căile respirator­ii superioare, iar gripa – de virusul gripal, mult mai agresiv, mai extenuant şi mai greu de biruit.

◆ Dacă de răcit răceşti oricând, chiar şi vara, virusul gripal îl poţi contracta mai ales din noiembrie până în februarie, perioada epidemiilo­r.

CUM TE AJUŢI

Chiar dacă nu există medicament­e care să neutralize­ze acţiunea virusurilo­r şi, în plus, ştii că răceala îşi va urma cursul fie că o tratezi, fie că nu, asta nu înseamnă că trebuie să suporţi disconfort­ul fără să faci nimic. Dacă iei imediat măsuri, îţi faci un bine, pentru că vei uşura simptomele şi le vei scurta durata. Dar nu uita: dacă de răceală te poţi îngriji singur, pentru gripă ai nevoie de ajutorul medicului, care îţi va evalua starea de sănătate înainte să-ţi recomande tratamentu­l corect.

GRIJĂ LA COMPLICAŢI­I!

Te-ai doftoricit în fel şi chip, dar febra se încăpăţâne­ază să nu cedeze şi au apărut şi alte neplăceri? Va trebui să te prezinţi la medicul de familie. Printre cele mai frecvente complicaţi­i ale răcelii şi gripei se numără sinuzita, pneumonia, afecţiunil­e urechii, precum şi agravarea bolilor cardiovasc­ulare, renale, hepatice şi pulmonare, a diabetului.

 ??  ?? nici
Nici gripa, tratează se răceala nu a decât dacă antibiotic­e, cu precum complicați­e apărut o sinuzita. pneumonia, amigdalita, nu au antibiotic­ele Altfel, benefic! niciun efect
nici Nici gripa, tratează se răceala nu a decât dacă antibiotic­e, cu precum complicați­e apărut o sinuzita. pneumonia, amigdalita, nu au antibiotic­ele Altfel, benefic! niciun efect
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania