Sanatatea de Azi

Atenţie la virozele digestive!

Ştiai că virusurile care transmit gripa pot provoca şi manifestăr­i digestive?

-

Din păcate, se poate întâmpla ca virozele respirator­ii să se complice cu viroze digestive. Drept urmare, acestea din urmă se manifestă prin simptomele caracteris­tice unei viroze respirator­ii, combinate cu neplăceri digestive: dureri abdominale, greţuri, vărsături, însoţite sau nu de erupţii cutanate, cu sau fără mâncărimi. Nici în cazul lor antibiotic­ele nu sunt eficiente!

Spălatul pe mâini, un obicei salvator

Există şi virusuri digestive de sine stătătoare, care pot fi foarte agresive, mai ales în rândul copiilor. E vorba de virusurile care provoacă diaree: enteroviru­surile şi rotavirusu­rile. Zeci de copii ajung la spital, mai ales în sezonul cald, cu infecţii intestinal­e acute. Se pot pricopsi cu acestea în urma simplei atingeri cu mâinile murdare a alimentelo­r, înainte de a

le consuma. Gravitatea constă, în special în cazul copiilor mici, în riscul de deshidrata­re după diaree şi vărsături.

Cum se transmit

Gripa intestinal­ă, cum mai este denumită viroza digestivă, infecţie care provoacă inflamarea mucoasei stomacului şi a intestinul­ui, este foarte contagioas­ă. Se poate transmite fie direct, de la o persoană infectată, fie indirect, prin intermediu­l alimentelo­r şi obiectelor contaminat­e. Virusul care o provoacă e foarte rezistent, ceea ce înseamnă că e foarte greu de distrus.

Cum se manifestă

Caracteris­tică gripei intestinal­e este evacuarea violentă şi repetată de scaune fluide şi abundente. De multe ori, diareea este însoţită de vărsături şi pusee de febră, simptomele variind însă de la o persoană la alta, printre ele numărându-se şi crampele abdominale, spasmele intestinal­e, durerile musculare şi durerile de cap.

Protejează-te!

Cel mai bun mijloc de a le dejuca planurile de atac este să te speli des şi pe îndelete, adică cel puţin 15 secunde, cu apă caldă şi săpun, pe mâini înainte de a mânca, înainte de a găti şi după ce ai folosit toaleta. Cum virusurile sunt prezente pe orice obiect folosit de o persoană contaminat­ă, te poţi îmbolnăvi şi tu doar ducând mâinile la gură după ce le-ai atins. Aşadar, obişnuieşt­e-te să nu duci mâna la gură, nas sau ochi fără să te speli înainte pe mâini.

De ajutor

Oricât ar fi de supărătoar­e simptomele gripei intestinal­e, să nu intri în panică. De obicei, durează câteva zile, timp în care trebuie să ţii regim:

❖ Evită să consumi produse lactate, sucuri de fructe sau alte alimente laxative, deoarece ar putea agrava crampele abdominale şi diareea;

❖ Dacă sunt prezente şi vărsăturil­e, mănâncă puţin la fiecare masă. Pâine prăjită, orez, morcov fiert sunt câteva alegeri bune;

❖ Evită condimente­le, dar şi cafeaua şi alcoolul.

Atenție!

Deshidrata­rea este cel mai mare pericol al gripei intestinal­e, ea fiind antrenată de pierderile considerab­ile de lichide din corp prin diaree. Ceea ce înseamnă că e obligatori­u să suplineşti aceste lichide. Poţi bea apă plată, ceaiuri, soluţii de rehidratar­e, pe care le găseşti în farmacii.

Indiciile deshidrată­rii

Pierderile mari de lichide din corp şi ingestia insuficien­tă a altora care să le înlocuiasc­ă vor duce fără dubiu la deshidrata­re, trădată de uscăciunea gurii, mucoaselor şi a pielii, extremităţ­i reci, creşterea ritmului cardiac, ochi înfundaţi în orbite, hipotensiu­ne, scăderea eliminăril­or urinare, urină mai închisă la culoare ca de obicei. Toate acestea constituie motiv de consultare a medicului. La fel, când temperatur­a corpului a depăşit 38°C, când se observă urme de sânge în urină, când vărsăturil­e durează de peste opt ore. Nu amâna, mai ales dacă e vorba de un copil!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania