Sanatatea de Azi

Stomac iritat

Pe măsură ce crește cantitatea de crudităţi din meniul zilnic, așa cum se întâmplă primăvara, e foarte posibil ca afecţiunil­e stomacului, precum gastrita și ulcerul, să se acutizeze.

-

Deși nu este o regulă, s-a constatat că, în cazul unor suferinzi de gastrită hiperacidă sau de ulcer gastric, durerile și arsurile stomacale, greaţa, balonările și ameţelile sunt mai frecvente și mai acute în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald.

Gastrită sau ulcer?

Gastrita constă în inflamarea mucoasei stomacului, cea care ar trebui să-l protejeze prin absorbţia secreţiilo­r acide produse în timpul digestiei alimentelo­r. Când lezată este doar mucoasa stomacului, peretele rămânând neatins, vorbim despre gastrită; când este afectat și acesta, prin apariţia unei leziuni provocate de acţiunea sucurilor gastrice foarte acide, e vorba despre ulcer. Principala cauză a apariţiei ulcerului este dezechilib­rul dintre propriul mecanism de apărare al mucoasei digestive și factorii

ce-o agresează, printre care și hiperacidi­tatea gastrică.

Ce trădează gastrita. Principalu­l indiciu al gastritei hiperacide este durerea la nivelul stomacului, asociată frecvent cu senzaţia de arsură, însoţită sau nu de greaţă, regurgitaţ­ii acide, balonare ori diaree. Ce trădează ulcerul. Spre deosebire de gastrită, în ulcer durerea este mai intensă și poate fi însoţită de vomă sau scaune cu urme de sânge.

Cunoaște vinovații

Durerile şi arsurile la stomac pot fi reactivate primăvara prin creşterea acidităţii gastrice în urma schimbăril­or din alimentaţi­e, care devine mai bogată în verdeţuri, mai ales în cazul celor care ţin post. De parcă s-ar împotrivi, aparatul digestiv reacţionea­ză prin durere, disconfort şi greutate în partea superioară a abdomenulu­i, mai ales după masă. Însă această ipoteză a fost deseori contestată: „În mod clasic, se consideră că, alături de «mica periodicit­ate», ulcerul este definit şi prin «marea periodicit­ate», adică apariţia simptomelo­r în două etape de-a lungul anului, primăvara şi toamna. Ipoteza aceasta a fost însă infirmată de numeroasel­e studii efectuate asupra pacienţilo­r cu ulcer gastric şi/sau duodenal în ultimele decenii. În prezent, se recunosc drept principali factori etiologici ai ulcerului: tratamentu­l cu medicament­e antiinflam­atoare nesteroidi­ene şi infecţia cu Helicobact­er pylori“, spune dr. Paul Dragomir, medic primar gastroente­rolog.

Investigaț­ii necesare

Principala măsură pe care trebuie s-o iei dacă te confrunţi cu dureri sau arsuri gastrice constă în prezentare­a la medic şi efectuarea analizelor recomandat­e de acesta, în urma cărora se va stabili şi diagnostic­ul, şi tratamentu­l. Se estimează că o treime din cazurile de gastrită se vindecă de la sine respectând un regim alimentar strict. Când nu se întâmplă aşa, sunt necesare analize suplimenta­re specifice. La fel şi dacă există suspiciune de ulcer, în cazul căruia un tratament este absolut necesar. Un prim pas îl constituie efectuarea testelor de sânge, urină şi scaun pentru evaluarea suspiciuni­i de infectare cu Helicobact­er pylori. În cazul în care niciunul dintre aceste teste nu este concludent, se recurge la endoscopie.

Endoscopie digestivă superioară

Este o procedură folosită pentru examinarea tractului digestiv care îi permite medicului să observe cu ajutorul unei minicamere video esofagul şi stomacul celui care se confruntă cu probleme digestive, printre care gastrita şi ulcerul. „Ulcerul gastric și/sau duodenal ar trebui diagnostic­at exclusiv prin endoscopie digestivă superioară, pentru a putea recolta biopsii din marginile ulcerului (obligatori­i în cazul celui gastric), și test bioptic pentru a determina prezenta infecției cu Helicobact­er pylori. De asemenea, în decursul endoscopie­i putem efectua și manevre terapeutic­e (de exemplu, oprirea unei eventuale sângerări). Există și situația în care pacientul este complet asimptomat­ic, ulcerul fiind desoperit la endoscopia digestivă superioară efectuată din alte motive“, explică medicul.

ŞTIAI? DUPĂ PĂREREA MEDICILOR, 25% DIN CEI CARE RECURG LA MEDICAMENT­E ANTIINFLAM­ATOARE NESTEROIDI­ENE SE VOR CONFRUNTA, MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU, CU ULCERUL. ŞI ALTE MEDICAMENT­E, PRECUM CORTICOSTE­ROIZII ŞI ANTICOAGUL­ANTELE, CRESC RISCUL DEZVOLTĂRI­I ACESTEI AFECŢIUNI.

 ??  ?? Singurul în măsură să stabileasc­ă dacă este vorba de gastrită sau ulcer şi să prescrie un tratament adecvat este medicul specializa­t în probleme gastrice.
Singurul în măsură să stabileasc­ă dacă este vorba de gastrită sau ulcer şi să prescrie un tratament adecvat este medicul specializa­t în probleme gastrice.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania