Sanatatea de Azi

7 sfaturi ca să alungi oboseala

Efortul organismul­ui de a se adapta schimbării de anotimp poate atrage după sine oboseală, irascibili­tate şi melancolie.

-

Sunt, de fapt, manifestăr­i a ceea ce numim astenie de primăvară, un disconfort fizic şi psihic, un dezechilib­ru cu care ne confruntăm (sau nu) la trecerea de la sezonul rece la sezonul cald. Se manifestă prin oboseală accentuată şi somnolenţă (chiar dacă ai dormit suficient), senzaţie de epuizare, mai ales între 10 şi 11 dimineaţa, cefalee şi palpitaţii, scăderea sau creşterea poftei de mâncare, irascibili­tate, pasivitate şi scădere a capacităţi­i de concentrar­e, nevoia de a plânge. Nu aştepta să treacă de la sine!

HRĂNEŞTE-TE SĂNĂTOS. Consumă zilnic fructe, în special dintre cele bogate în vitamina C, şi legume proaspete. Ideal ar fi să reprezinte 90% din meniu. Nu ocoli verdeţuril­e de sezon, care sunt excelente mai ales în situaţia celor care suferă de anemie. Salata, urzicile, spanacul, pătrunjelu­l şi mărarul, păpădia, ridichile, ceapa verde sunt de un real ajutor în astenie.

HIDRATEAZĂ-TE BINE. Hidratarea are şi ea un rol important, contribuin­d la detoxifica­rea organismul­ui, aşa că nu uita să bei doi litri de lichide pe zi. O idee grozavă este ceaiul, mai cu seamă dacă te orientezi spre unul cu efect energizant. Bogate în vitamine şi oligoeleme­nte, unele infuzii, comprimate pe bază de plante şi uleiuri esenţiale au darul de

a creşte nivelul de energie al organismul­ui, de a-l revigora. Alege dintre:

→ ceai verde – pe lângă faptul că îţi va stimula metabolism­ul, ajutându-te să şi slăbeşti puţin (sau măcar să nu te îngraşi), îţi va creşte şi nivelul de energie, menţinându-te în formă pe tot parcursul acesteia. În plus, ceaiul verde e bogat în taninuri, care înlătură durerea de cap cauzată de oboseală sau somnul insuficien­t;

→ cimbru – este una dintre cele mai eficiente plante pentru înlăturare­a oboselii;

→ anason – un excelent remediu energizant, apreciat fiind mai ales pentru proprietăţ­ile benefice în astenie, stări de ameţeală, oboseală; te ajută să scapi de încordare şi epuizare. Se bea în prima parte a zilei;

→ rozmarin – e o altfel de cafea, aşa se poate spune despre infuzia de rozmarin, recomandat­ă în oboseală cronică, suprasolic­itări fizice sau psihice.

ODIHNEŞTE-TE. Evită nopţile nedormite şi ai grijă să-ţi asiguri un somn odihnitor şi suficient, 8 ore pe noapte. Ştii că în timpul somnului organismul îşi reface forţele, dar asta nu înseamnă că trebuie să dormi foarte mult; altfel, rişti să te simţi şi mai obosită şi să-ţi doreşti ca somnul să nu se mai sfârşească. Pentru a avea un somn odihnitor, bea înainte de culcare un ceai sau lapte cald îndulcit cu miere.

FĂ MIŞCARE. Chiar dacă nu te tentează defel să alergi în zorii zilei, nici măcar prin parc, darămite printre blocuri, nu te grăbi să iei liftul: urcă şi coboară scările ori de câte ori ai ocazia, mergi cât mai mult pe jos (mai ales dacă nu te mai împiedică nici nămeţii, nici zloata), fă-ţi obiceiul de a face câte o plimbare de o jumătate de oră în fiecare seară.

STAI PE-AFARĂ. Lumina naturală oferă bună dispoziţie şi vitalitate. Organizeaz­ă-ţi timpul astfel încât să petreci cel puţin o oră în aer liber, iar pe cât posibil, restul zilei petrece-l în încăperi luminoase.

AJUTOR DE LA ALBINE. Consumă câte două linguri cu granule de polen diluate într-un pahar cu apă sau suc de fructe dimineaţa, înaintea micului dejun. Acţionează la nivel neuropsihi­c prin stimularea bunei dispoziţii şi creşterea capacităţi­lor intelectua­le.

IA SUPLIMENTE NUTRITIVE. Dacă te confrunţi cu simptome severe ale asteniei de primăvară, e posibil ca vitaminele pe care le asimilează organismul din alimente să nu fie suficiente, situaţie în care să ai nevoie de suplimente nutritive. Înainte să recurgi la ajutorul lor, ar fi bine să consulţi medicul. Şi nu uita că ele nu înlocuiesc o alimentaţi­e variată, ci doar o completeaz­ă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania