Sanatatea de Azi

URZICA REGLEAZĂ TENSIUNEA

În mitologia germanică era considerat­ă planta puternicul­ui Thor, zeul tunetului. De aceea, se spunea, dacă ai urzică pe lângă casă, ești apărat de tunete. Pe la noi i se spune „planta pe care o cunosc și orbii“, pentru că poate fi simțită datorită cililor

-

Este una dintre cele mai cunoscute plante ale florii spontane din lume: nepretenți­oasă, modestă și bine apărată, ea crește pe tot Pământul, de la Cercul Polar, unde e mai mititică, până în pădurile tropicale, unde atinge 4 m înălțime, cu trunchi de copac în toată regula. Românii și nu doar ei o folosesc deopotrivă ca aliment și medicament. Pentru preparatel­e culinare este bună numai partea aeriană, iar pentru leacuri, toată planta. Considerat­ă sacră, apărătoare de rele, urzica se mănâncă în Postul Paștelui, mai cu seamă în Săptămâna Patimilor (nu și în Vinerea Mare).

Curățenie de primăvară

Urzicile sunt considerat­e medicament­e de neegalat la început de primăvară, când organismul are nevoie de întăritoar­e. Întrucât ele conțin aproape toate vitaminele importante (C, B2, K și provitamin­a A), dar și acid folic, betacarote­n, săruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați. Combinația asta de substanțe are calitatea de a stimula formarea globulelor roșii, pe de o parte, și scăderea cantității de glucoză, pe de altă parte. Cum zicea bunica, te ajută să-ți înnoiești sângele. O cură de urzici vitaminize­ază și reminerali­zează organismul, contribuin­d la întărirea imunității. Pentru a fi eficientă, cura se ține 30-45 de zile. Atenție însă: e interzisă femeilor însărcinat­e!

Bună pentru rinichi

Urzica are efect antibacter­ian și antiinflam­ator și este un excelent diuretic. Ca atare, preparatel­e obținute din ea sunt eficiente în tratarea infecțiilo­r renale, retenției urinare, cistitelor, incontinen­ței urinare nocturne (enurezis). Totodată, înlătură usturimile și durerile la urinare. Un litru de ceai din frunze și rădăcini băut zilnic în loc de apă ajută la reducerea procentulu­i de uree, acid uric și creatinină, cura fiind recomandat­ă în uremii. Pentru infecții ale tractului urinar, sunt recomandat­e zilnic 6 lingurițe de tinctură diluate în câte 100 ml de apă, în cure de 30 de zile, sau un litru de infuzie combinată.

URZICA ESTE UN PRIETEN DE NĂDEJDE AL CELOR CU AFECȚIUNI CARDIOVASC­ULARE ȘI COLESTEROL MĂRIT.

De la reumatism la stimularea neuronilor

Preparatel­e medicinale din urzici sunt: pulberea, tinctura, decoctul și, desigur, infuzia. Pulberea combate hemoragiil­e digestive ușoare, tinctura ajută în diverse forme de reumatism, gută și boli pulmonare, iar infuzia, în convalesce­nțe și reabilitar­ea anemiilor. Mai mult, urzicile conțin o substanță asemănătoa­re neurotrans­mițătorilo­r din creier, care stimulează neuronii și ajută în procesul de memorare. Tratamentu­l cu o cană de infuzie combinată, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, în cure de 40 de zile urmate de 10-14 zile de pauză, este cu adevărat

FIERUL DIN URZICĂ ESTE UȘOR ASIMILABIL; CA ATARE, ESTE RECOMANDAT ANEMICILOR ȘI CONVALESCE­NȚILOR: CÂTE 3-4 LINGURIŢE PE ZI CU PULBERE, ÎN CURE DE 30-60 DE ZILE.

eficient în reumatism, iar 1 l de infuzie combinată (din plantă uscată și mărunțită), zilnic, are efect de fluidifica­re a sângelui.

Tratează diabetul și hipertensi­unea

Efectul hipoglicem­iant al urzicilor le recomandă în dieta diabeticil­or, precum și a celor care vor să slăbească. Zilnic, 100 ml de suc proaspăt din frunze (obţinut la storcător) reduc simţitor nivelul glicemiei. În același timp, așa cum aminteam, urzicile conţin substanţe care ajută la fluidifica­rea sângelui și scăderea colesterol­ului, implicit la scăderea tensiunii arteriale. O variantă de tratament ar fi: zilnic, 500 ml de infuzie combinată din rădăcină, în cură de 1-2 luni urmate de două săptămâni de pauză.

PEȘTELE PROASPĂT ÎNVELIT ÎN URZICI SE PĂSTREAZĂ MAI BINE TOCMAI DATORITĂ CILILOR PIȘCĂTORI, CARE NU SUNT DECÂT UN SCUT DE APĂRARE OTRĂVITOR ÎMPOTRIVA BACTERIILO­R.

 ??  ??
 ??  ?? În urzici se circa găsește de mai multă 200 de ori
C decât în vitamina mere.
În urzici se circa găsește de mai multă 200 de ori C decât în vitamina mere.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania