Sanatatea de Azi

........... CASETA SPECIALIST­ULUI ...........

-

Terapia medicament­oasă se face atât pe cale generală, cât și pe plan local (picături) cu antibiotic­e, antiinflam­atoare și analgezice. Dar există și tratamente adjuvante cu uleiuri esenţiale, ceaiuri, extracte gemoterapi­ce, inhalaţii cu diverse substanţe, fototerapi­e cu lumină polarizată etc.

În sinuzite, tratamentu­l homeopatic poate fi de sine stătător sau complement­ar. Sunt multe remedii care funcţionea­ză, dar cel potrivit fiecărui pacient se poate recomanda numai în funcţie de simptomele specifice și de aceea este obligatori­e o consultaţi­e. De exemplu:

1. SILICEA – indicat atunci când: ● pacientul este extrem de friguros, mai ales în zona capului, motiv pentru care și-l acoperă întotdeaun­a și este extrem de sensibil la curentul de aer; ● durerea de cap este frontală, mai ales deasupra nasului; apare vertij în perioada acutizării sinuzitei; este vorba de sinuzite recurente și sinuzita cronică;

2. SPIGELIA ANTHELMIA – remediul ideal când este afectată partea stângă: ● de obicei, apare și aversiune la cafea, pe lângă cea la fumul de ţigară; ● durere nevralgică de ochi stâng mai accentuată ziua (începe dimneaţa și ţine până la asfinţit) și agravată de mișcare, aplecare etc.

3. SANGUINARI­A CANADENSIS – pentru afectarea părţii drepte: ● dureri, pulsatile, congestive, chiar nevralgice pe partea dreaptă a feţei, ce cuprind ochiul drept; ● dureri agravate de mișcare, lumină, foame și calmate de repaus, somn, întuneric etc.

4. MEDORRHINU­M – un remediu util la copii.

Și lista de remedii continuă, iar alegerea se face în urma consultaţi­ei amănunţite.

 ??  ?? Dr. Dragoș Peteu, medic homeopat și membru al Societăţii Române de Homeopatie
Dr. Dragoș Peteu, medic homeopat și membru al Societăţii Române de Homeopatie

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania