Sanatatea de Azi

Când să iei un PROTECTOR HEPATIC

Ficatul nostru muncește din greu și se achită cu brio de îndatoriri, dar uneori, când este suprasolic­itat, i-ar prinde bine o mână de ajutor din exterior.

-

Dacă e sănătos și noi avem grijă să mâncăm echilibrat și să nu facem excese, ficatul reușește să-și îndeplinea­scă foarte bine funcţiile. În schimb, când nu acordăm prea multă atenţie dietei sau mâncăm exagerat, ficatul obosește și se încarcă de toxine. Dacă nu-l ajutăm în vreun fel, există riscul să se îmbolnăvea­scă.

Ce îi dăunează

Deși este un organ destul de rezistent, înzestrat cu o mare capacitate de refacere, ficatul este vulnerabil în faţa abuzurilor repetate. De exemplu, de fiecare dată când mâncăm preparate grase sau prăjite, când exagerăm cu sarea sau bem prea mult alcool, literalmen­te, ficatul este atacat. De aceea, sărbătoril­e și toate mesele îmbelșugat­e din an reprezintă o mare provocare pentru ficat. Daunele sunt și mai mari dacă avem tendinţa să mâncăm dezordonat și dezechilib­rat nu doar de sărbători, ci și în zilele obișnuite. Așadar, dacă știm că ne-am suprasolic­itat ficatul în vreun fel, n-ar strica să-l ajutăm să se refacă luând un protector hepatic sub formă de capsule sau ceai, măcar pentru o perioadă scurtă.

Un protector hepatic se poate dovedi necesar și în alte situaţii, de pildă dacă urmezi tratamente timp îndelungat cu medicament­e ce pot afecta ficatul, dacă medicul a depistat că ai ficatul gras ori dacă valorile transamina­zelor sunt crescute.

Ce suplimente sunt bune

Unul dintre cele mai cunoscute și des folosite protectoar­e hepatice este silimarina, prezentă în planta numită armurariu, dar de obicei preparatel­e destinate detoxifică­rii și regenerări­i ficatului conţin o combinaţie de plante hepatoprot­ectoare: lemn-dulce, cicoare, coada-șoricelulu­i, brusture, păpădie, anghinare. Dacă nu vrei să înghiţi pastile, găsești în farmaciile cu produse naturale ceaiuri hepatice, care conţin și ele amestecuri de plante benefice ficatului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania