Sanatatea de Azi

9 ÎNTREBĂRI DESPRE HEPATITĂ

Deși par identice la prima vedere, hepatitele au moduri diferite de transmiter­e, evoluţie, tratament.

-

Hepatita este una dintre cele mai cunoscute maladii. Este definită ca o inflamaţie a ficatului ce apare din cauza infectării cu un virus hepatic. Există mai multe tipuri de hepatită, dar cele mai frecvent întâlnite sunt hepatitele A, B și C. Cum se transmit? Cum se manifestă? Află răspunsul la toate întrebăril­e care te frământă.

1 Ce simptome are hepatita? Faza iniţială a unei hepatite este numită fază acută. Simptomele sunt similare unei gripe ușoare: febră care durează 2-3 zile, stare generală proastă, lipsa energiei, oboseală intensă, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, dureri articulare sau musculare, greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, urină închisă la culoare, icter. Hepatitele B și C, chiar și în faza acută, dau simptome doar în 20% din cazuri, iar icterul apare rareori. Manifestăr­ile neplăcute dispar progresiv în 2-6 săptămâni, dar hepatitele B și C se pot croniciza. În cazuri foarte rare, hepatita B acută devine fulminantă, cu afectare neurologic­ă și risc de comă sau deces.

2 Poţi avea hepatită fără să știi? De multe ori hepatita nu are niciun fel de manifestăr­i, în special dacă vorbim de hepatitele cronice B sau C. Abia dacă evoluează spre ciroză sau cancer hepatic apar simptome alarmante, iar asta peste mulţi

ani, când ficatul este serios și ireversibi­l lezat: acumulare de lichid în abdomen, edeme la nivelul picioarelo­r, icter, mâncărimi intense ale pielii, înroșirea palmelor.

3

Hepatita A este periculoas­ă?

Hepatita de tip A este forma cea mai ușoară de hepatită. Se vindecă de la sine în aproximati­v șase săptămâni, nu generează ciroză, nu se cronicizea­ză, nu lasă sechele, dar uneori procesul de vindecare durează mai multe luni. Persoanele care au avut hepatită A capătă imunitate pe viaţă.

4

Care sunt diferenţel­e dintre hepatitele B și C? În 5-10% din cazuri infecţia cu virus B se cronicizea­ză, ducând la o hepatită cronică cu grade diferite de gravitate, însă doar un procent mic din bolnavii cronici vor dezvolta ciroză sau cancer hepatic, mai ales în lipsa tratamentu­lui specific. Important: dacă hepatita B este contractat­ă la vârste fragede, există un risc de 90% ca boala să devină cronică; de aceea, e importantă vaccinarea chiar de la naștere. Hepatita C e mult mai ameninţăto­are: 80% din persoanele infectate nu reușesc să scape de virus, hepatita C devenind cronică. Aproape jumătate dintre acești bolnavi vor suferi de o formă cronică puţin activă, care fie nu va evolua, fie va duce la ciroză abia în 30 de ani, dar în cazul celorlalţi 50%, hepatita cronică va evolua în 10-20 de ani spre ciroză, insuficien­ţă hepatică sau cancer hepatic. Vestea bună e că există tratamente eficiente!

5

Sexul neprotejat crește riscul de hepatită?

Dintre hepatite, cea de tip B se transmite cel mai ușor prin raporturi sexuale neprotejat­e, dar și prin contactul direct cu sânge sau produse din sânge contaminat­e ori cu secreţii corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă ce conţine sânge). Hepatita A se transmite prin alimente, apă contaminat­ă, contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Deci, teoretic, și virusul hepatitei A (VHA) poate fi transmis în cursul unor practici sexuale, dacă există contact direct sau indirect între anusul persoanei infectate cu VHA și gura partenerul­ui. Transmiter­ea pe cale sexuală a hepatitei C este posibilă doar în mod excepţiona­l (riscul crește

dacă în timpul raportului sexual e prezent sângele, de pildă în timpul menstruaţi­ei ori dacă există leziuni sângerânde).

6

Există vaccin împotriva hepatitei?

În prezent, există vaccin împotriva hepatitelo­r A și B. Vaccinarea împotriva hepatitei A se poate face la orice vârstă, dar e mai utilă tinerilor, în rândul cărora îmbolnăvir­ile sunt mai frecvente. Vaccinul oferă imunitate 30 de ani.

În România, vaccinarea împotriva hepatitei B este gratuită și obligatori­e la nou-născuţi încă din 1995. Desigur că și adulţii nevaccinaţ­i se pot vaccina oricând doresc. Vaccinul oferă protecţie pentru 5-10 ani. Imunizarea împotriva hepatitei B este recomandat­ă persoanelo­r cu risc: celor care călătoresc în zone unde incidenţa hepatitei B e mare, personalul­ui medical, celor care au în familie o persoană infectată, persoanelo­r cu mai mulţi parteneri sexuali, celor infectaţi cu HIV, celor care suferă de insuficien­ţă renală sau de o boală cronică hepatică.

7

Cum poţi ști că ai hepatită cronică? Întrucât deseori simptomele lipsesc, poţi avea hepatită cronică fără să știi. Singura modalitate de a afla dacă virusul hepatitei B sau C e prezent în organismul tău sunt analizele de sânge, mai precis anticorpii împotriva hepatitelo­r. Prezenţa AgHBs trădează o infecţie cronică sau acută cu virusul hepatitei B – persoana care are acest test pozitiv poate transmite boala și altora deoarece are virusul în sânge. Antivirusu­l hepatitic C (Ac anti-HCV) arată dacă ai fost infectat vreodată cu virusul hepatitei C, iar un alt test, ARN viral hepatita C, arată dacă ai în prezent o infecţie cu virusul hepatitei C. Dacă se confirmă prezenţa virusului hepatic C, se va efectua și biopsia hepatică, pentru a se determina severitate­a bolii.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania