Sanatatea de Azi

CAUZE ȘI REMEDII PENTRU FICAT GRAS

Te lupţi cu kilogramel­e în plus? Glicemia și trigliceri­dele sunt crescute? Mare atenţie la steatoza hepatică: ai putea avea această boală fără să știi.

-

După cum sugerează și numele, „ficatul gras“apare când ficatul este supraîncăr­cat cu grăsimi. Când în ficat încep să se acumuleze grăsimi, iar acestea (mai ales trigliceri­de) reprezintă mai mult de 5-10% din greutatea ficatului, apare boala numită steatoză hepatică.

FORME DE BOALĂ

Steatoza hepatică nonalcooli­că se poate prezenta ca o simplă acumulare de grăsimi în ficat, situaţie în care poartă numele de steatoză simplă. În steatoza simplă, grăsimile se acumulează în interiorul ficatului, de obicei fără să dăuneze celulelor hepatice. Uneori însă, prezenţa în exces a grăsimilor în ficat provoacă inflamarea ficatului și creșterea transamina­zelor. Această formă mai gravă de steatoză este cunoscută sub numele de steatohepa­tită nonalcooli­că ce, netratată la

timp, poate progresa în ciroză sau cancer de ficat.

DE CE „SE ÎNGRAȘĂ“FICATUL?

Cele mai frecvente cauze sunt prediabetu­l și diabetul, surplusul de greutate, consumul excesiv de alcool, dar există și alţi factori favorizanţ­i, precum: sarcina, nivelul crescut de lipide în sânge (colesterol și trigliceri­de), tratamentu­l cu unele medicament­e (corticoste­roizi, metotrexat, unele preparate utilizate în afecţiuni cardiovasc­ulare, pilulele cu estrogeni).

FICAT GRAS ȘI SILENȚIOS

Boala ficatului gras nu produce simptome, fiind descoperit­ă deseori întâmplăto­r, la analizele uzuale de sânge, care pot indica o creștere a transamina­zelor sau cu ocazia unui examen medical efectuat din alte motive. De exemplu, la palpare sau cu ajutorul ecografiei, medicul poate depista că ficatul este mărit. Boala poate evolua ani sau chiar decenii fără să cauzeze simptome. Dacă afecţiunea evoluează spre steatohepa­tită nonalcooli­că, insuficien­ţă hepatică sau ciroză, pot apărea semne precum slăbiciune, oboseală, dureri în zona ficatului, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, mâini și picioare umflate, vărsături, ascită (acumularea de lichid în abdomen).

CE-I DE FĂCUT

Steatoza hepatică nu are tratament specific, dar este reversibil­ă dacă se iau măsuri la timp, adică înainte ca ficatul să fie serios lezat. Ţinând cont că afecţiunea este asociată cu factori de risc precum obezitate, diabet, trigliceri­de crescute, eliminarea acestora și adoptarea unui stil de viaţă sănătos ajută foarte mult:

❖ Activitate fizică regulată: mers pe jos, mers pe bicicletă, înot, aerobic, gimnastică etc.

❖ În cazul steatozei provocate de consumul de alcool, renunţarea imediată la băuturile alcoolice favorizeaz­ă regenerare­a ficatului.

❖ Un regim alimentar echilibrat: reducerea consumului de grăsimi, a prăjelilor, a preparatel­or fast-food și a celor procesate, a dulciurilo­r, conservanţ­ilor, băuturilor carbogazoa­se, alcoolului. Dieta trebuie alcătuită în principal din fructe și legume proaspete, leguminoas­e, cereale integrale, pește, carne slabă de pui.

❖ Eliminarea kilogramel­or în plus, cu dietă și exerciţii.

❖ Ţinerea sub control și readucerea la valori normale a colesterol­ului și trigliceri­delor.

AJUTOR DE LA NATURĂ

Pe lângă dietă și mișcare, un ajutor preţios în eliminarea grăsimilor acumulate în ficat și refacerea acestui organ neobosit sunt și plantele.

✹ Ghimbirul este detoxifian­t natural, îmbunătăţe­ște funcţia digestivă, ajută la reducerea trigliceri­delor. Se prepară infuzie: se pun două linguriţe cu ghimbir ras în 500 ml de apă, se fierbe licoarea zece minute, apoi se infuzează 20. Se beau 2 căni pe zi, 15 zile.

✹ Anghinarea diminuează absorbţia grăsimilor, este un excelent diuretic, ajută la reglarea nivelului colesterol­ului și zahărului din sânge, are efect detoxifian­t. Consum-o proaspătă, cel puţin de două ori pe săptămână. Alte alimente care ajută la eliminarea grăsimii din ficat sunt sfecla, ridichile, grepfrutul, turmericul.

✹ De ajutor pot fi și ceaiurile hepatice, care conţin combinaţii de plante ce protejează și detoxifică ficatul.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania