Sanatatea de Azi

CURE NATURALE DETOX

Curele de detoxifica­re sunt benefice pentru oricare dintre noi, dar în mod special pentru cei care suferă de o afecţiune hepatică.

-

Ficatul e un organ vital remarcabil, care îndeplineș­te peste 500 de funcţii în organism. Pentru modul extraordin­ar în care are grijă de corpul nostru, merită să-l tratăm cu maximă atenţie și să-i oferim toate elementele nutritive de care are nevoie. Mai ales dacă este obosit, bolnav sau încărcat (cum se întâmplă după sărbători, de pildă). O cură detox presupune în primul rând o dietă bazată prepondere­nt pe verdeţuri, legume și fructe, care îi permite ficatului să se cureţe și să se regenereze. Poţi miza în completare și pe aceste plante!

ARMURARIU

Graţie substanţel­or benefice care se ascund în seminţe, în principal silimarină, despre care se știe că are efect hepatoprot­ector, detoxifian­t și de regenerare a celulelor hepatice, armurariul este de mare ajutor în tratarea multor suferinţe hepatice (ficat încărcat, hepatite, ficat gras, intoxicaţi­e cu alcool

sau substanţe toxice). În plus, favorizeaz­ă scăderea colesterol­ului rău (LDL) și arderea depozitelo­r de grăsimi.

→ În caz de hepatită sau ciroză, se ia o linguriţă rasă cu pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de 21 de zile cu 15 pauză. Pulberea se obţine prin măcinarea seminţelor cu râșniţa de cafea.

PĂPĂDIE

Este prin excelenţă planta ficatului și a veziculei biliare, fiind recomandat­ă ca remediu în dischinezi­e biliară, indigestie, hepatite acute și cronice, litiază biliară, colecistit­ă. Are proprietăţ­i diuretice și depurative, ajutând organismul să elimine toxinele și surplusul de apă, favorizeaz­ă digestia grăsimilor, stimulează tranzitul intestinal, scade colesterol­ul și ureea.

→ În scop terapeutic, frunzele și rădăcinile pot fi consumate crude, ca salată sau pot fi preparate sub formă de decoct: se pun 10 g de plantă în 500 ml de apă rece; se încălzește la foc mic, iar când ajunge la temperatur­a de fierbere, se ia vasul de pe foc. Se filtrează și se beau două căni pe zi.

ŢINTAURĂ

Din cauza gustului amar pronunţat, e denumită și fiereapămâ­ntului. Este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifian­te: are efect drenor și în același timp protejează ficatul, ajutându-l să elimine „otrăvurile“: alcool, substanţe chimice toxice, medicament­e. Este de mare ajutor în tratarea hepatitelo­r, întrucât inhibă înmulţirea virusurilo­r, dar și în dischinezi­e biliară, constipaţi­e, giardia, indigestie, balonare și obezitate.

→ Ceaiul se prepară cu o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o jumătate de cană cu ceai cu 30 de minute înaintea meselor principale. Ţintaura poate fi administra­tă și sub formă de tinctură. În hepatite însă, fiind interzis consumul de alcool, nu se va administra tinctură de ţintaură, ci pulbere: 3-4 linguriţe pe zi, vreme de 30 de zile, cu zece zile pauză.

BRUSTURE

Brusturele și planta trei-fraţi-pătaţi sunt folosite frecvent în asociere, pentru un efect sporit de detoxifica­re. Aceste plante stimulează funcţiile de drenare ale ficatului, rinichilor și pielii, purifică sângele, contribuie la confortul digestiv. → Se amestecă plantele în părţi egale și se face o infuzie cu o linguriţă de amestec la 200 ml de apă. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, timp de 10-20 de zile.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania