Sanatatea de Azi

........... CASETA SPECIALIST­ULUI ...........

-

8 Se poate vindeca hepatita?

Infecţia cu virus hepatitic B (VHB) poate fi ţinută sub control prin tratament modern, fără interferon, la grupe selecţiona­te de pacienţi, folosindus­e medicament­e care blochează înmulţirea virusului în organism. Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) se tratează cu medicament­e moderne, ce obţin o rată a vindecării de până la 99%.

În timp ce în hepatita virală C putem vorbi de vindecare, în hepatita virala B se discută de obţinerea remisiunii (care poate fi de foarte lungă durată), dar practic nu se realizează clearence-ul AgHBs (care definește prezenţa infecţiei).

9 Cât de ușor poţi transmite hepatita?

VHB se transmite prin sânge sau alte fluide corporale – transfuzii, folosirea de droguri intravenoa­se, pe cale sexuală și de la mamă la făt. Riscul de infecţie după o înţepătură cu ac infectat este de 7-30%, iar cantitatea minimă de sânge care ar putea transmite infecţia este de 0,00004 ml.

VHC se transmite prin sânge – transfuzii, folosirea de droguri intravenoa­se. Riscul de infecţie după o înţepătură cu ac infectat este de 1-5%, iar cantitatea minimă de sânge care ar putea transmite infecţia este de 0,01 ml. Riscul de transmiter­e pe cale sexuală sau perinatală este practic absent pentru hepatita C.

De menţionat că riscul transmiter­ii pe cale transfuzio­nală în ţările dezvoltate a scăzut practic la zero.

 ??  ?? Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroente­rologie, medic specialist medicină internă, Centrul Medical Medsana
Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroente­rologie, medic specialist medicină internă, Centrul Medical Medsana

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania