Sanatatea de Azi

Șterge urmele stresului!

Studiile arată că minimum 30% din pacienţii cu boli de piele au o problemă legată de stres. Pielea reacţionea­ză, dar nu doar ea e afectată. Și unghiile sau părul pot suferi din cauza lui.

-

Creierul și pielea sunt formate din același tip de celule stem, prin urmare există o legătură între ele. Când suntem stresaţi, pielea reacţionea­ză cel mai repede, prin diverse manifestăr­i: se înroșește, se irită, apar erupţii sau senzaţia de mâncărime. Stresul afectează frumuseţea inclusiv prin apariţia mai multor riduri, a coșurilor și prin gesturi automate – rosul unghiilor, rularea șuviţelor de păr. Te ajută adoptarea unor strategii simple de îndepărtar­e a stresului.

Îmbătrâneș­ti înainte de vreme?

Cortizolul, un hormon de stres, atacă colagenul și pielea noastră se ridează mai ușor și își pierde catifelare­a. Cum stresul te împiedică să dormi, nici colagenul nu se mai reface pe timpul nopţii la un nivel optim pentru a menţine supleţea pielii.

Sfat: încearcă să te relaxezi înainte de somn cu un ceai din plante sau vizionând un film relaxant.

Te încrunţi cam des?

Cu toţii avem trăsăturil­e crispate în astfel de situaţii, iar menţinerea lor minute în șir duce la formarea ridurilor premature. Folosirea produselor antirid ajută, însă, cu siguranţă, pe urmele rămase se vor forma viitoarele riduri. Sfat: ţine pe birou o oglindă și uită-te din când în când în ea pentru a-ţi da seama când să-ţi relaxezi musculatur­a feţei. Sau roagă-i pe cei din jur să-ţi atragă atenţia asupra acestui aspect.

Ai nevoie de mai multă hidratare?

Când ești stresată, fluxul de sânge este redirecţio­nat în special spre inimă și plămâni, iar pielea rămâne fără apă. Preîntâmpi­nă acest neajuns printr-un consum mai mare de apă, pentru ca și în piele să ajungă o cantitate însemnată, și folosește produse bogate în acid hialuronic.

Îţi distrugi unghiile?

Sunt mereu la îndemână când ne simţim stresaţi, însă rosul unghiilor atrage după sine un aspect inestetic și le predispune infecţiilo­r, pentru că în cavitatea bucală există bacterii, care se transferă pe unghii în acest fel. Pentru a scăpa de acest obicei activat de stres, poţi folosi lacurile de unghii cu gust amărui, care te ajută să-ţi conștienti­zezi gestul dezagreabi­l și să renunţi la el. Sfat: cumpără un astfel de lac și aplică-l pe unghii când apar situaţii stresante în viaţa ta.

Părul suferă?

Deseori când suntem stresaţi ne jucăm cu părul sau ne trecem mâinile prin el. Oricare ar fi ticul tău, părul este astfel mai ușor murdărit și rădăcinile forţate. Răsucirea lui pe deget pare un gest senzual și nevinovat, însă duce la deteriorar­ea rădăcinii. Nici nu-i de mirare că părul se îngrașă și cade.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania