Sanatatea de Azi

Ai risc de anevrism cerebral?

Apărute nu se știe de când ori de unde, anevrismel­e sunt unul dintre marile coșmaruri medicale ale omului modern.

-

Știinţa nu a reușit să descopere cu certitudin­e cauza dezvoltări­i acestor anomalii la nivelul vaselor de sânge, chiar dacă există câţiva factori de risc. Ce știm până acum este că ele afectează mai degrabă arterele decât venele și că se prezintă sub forma unor subţieri ale peretelui sangvin pe toată circumferi­nţa lui sau chiar prin formarea de așa-numite „baloane“ori săculeţe localizate doar pe o parte a peretelui, care se umplu cu sânge. Presiunea exercitată asupra vaselor duce la creșterea lor în dimensiuni, până în momentul fatidic al ruperii.

De ce sunt periculoas­e anevrismel­e cerebrale

Defecţiuni­le peretelui vascular pot apărea oriunde de-a lungul vastului sistem de vene și artere. Cel mai des întâlnite sunt anevrismel­e de aortă abdominală și, mai ales, cele cerebrale. Acestea din urmă sunt și extrem de grave. Ruptura lor este o urgenţă medicală, o chestiune de viaţă și de moarte, deoarece duce la hemoragie puter

nică și afectarea tuturor funcţiilor cerebrale. De aceea, intervenţi­a de specialita­te trebuie să fie rapidă. Din păcate, rata de supravieţu­ire în cazul unei rupturi este destul de scăzută în România, faţă de ţările mai dezvoltate. Aici, aproximati­v 30% din pacienţi mor înainte de a ajunge la medic, în vreme ce 40% din cei salvaţi vor rămâne cu deficienţe neurologic­e serioase.

Vârsta nu contează

Cei mai mulţi dintre pacienţii care descoperă la un moment dat în viaţă că au anevrism cerebral îl posedă încă de la naștere. Pentru că dezvoltare­a lui este extrem de lentă, sunt puţine cazurile când rupturile se produc la copii. Faptul că ele sunt asimptomat­ice face ca tratamentu­l să nu fie întotdeaun­a eficient, iar speranţa de viaţă să fie relativ scăzută în urma unei rupturi. De aceea, este ideal ca un anevrism să fie tratat înainte ca el să provoace o hemoragie. Pentru a beneficia de o astfel de intervenţi­e salvatoare, pacienţii și cei apropiaţi lor trebuie să nu ignore niciunul dintre semnele care anunţă prezenţa anevrismul­ui. Acestea includ:

✹ durere anormală de cap (în cazul unei rupturi, aceasta este de-a dreptul fulgerătoa­re);

✹ senzaţie de vomă și greaţă fără motiv;

✹ ameţeală, slăbiciune;

✹ mișcări greoaie;

✹ tulburări de vedere sau vorbire;

✹ dureri la nivelul feţei. Orice astfel de simptom pe care îl percepi ca fiind ciudat ar trebui să te trimită la camera de gardă a unui spital.

Nu orice „balonaș“ajunge să se rupă

Chiar dacă prezenţa unui anevrism la nivelul creierului este o posibilita­te extrem de îngrijorăt­oare, trebuie să știm că mare parte din ele (între 50 și 80%) nu ajung să se rupă niciodată. De altfel, sunt persoane care le poartă întreaga viaţă fără să aibă probleme. În plus, aproximati­v 20% din pacienţii diagnostic­aţi cu anevrism cerebral nu au doar unul singur, putând fi identifica­te multiple astfel de anomalii vasculare pe partea opusă a creierului. Odată pus diagnostic­ul, medicul neurochiru­rg va trebui să facă un plan de intervenţi­e rapidă. Abordarea terapeutic­ă a unui anevrism cerebral se face întotdeaun­a individual, în funcţie de starea și vârsta pacientulu­i, dar și de momentul când se prezintă la medic.

 ??  ?? Femeile prezintă riscuri mai mari decât bărbaţii de a suferi de anevrism cerebral.
Femeile prezintă riscuri mai mari decât bărbaţii de a suferi de anevrism cerebral.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania