Sanatatea de Azi

Remedii cu lapte

Laptele se dovedește a fi un excelent remediu împotriva rahitismul­ui, artritei și osteoporoz­ei. Iar când i se adaugă câte un ingredient sau altul, beneficiil­e lui sporesc.

-

Laptele este astăzi un aliment controvers­at: unii suferă de intoleranţ­ă la lactoză și l-au exclus complet din meniu pentru a evita crampele abdominale și alte neplăceri digestive, alţii se tem de conţinutul de hormoni din acest preparat – și mai sunt și aceia care au devenit vegetarien­i de mila văcuţelor și viţeilor din marile ferme, supuse unor tratamente nu tocmai ușor de privit sau de acceptat. Dacă ai însă pe cineva la ţară sau o altă sursă sigură de lapte pur și bun, obţinut în condiţii ideale, îl poţi folosi nu doar ca aliment, ci și ca tratament.

Laptele cu usturoi alungă viermișori­i și calmează sciatica

O băutură populară în medicina tradiţiona­lă, laptele cu usturoi e cunoscut mai ales pentru combaterea paraziţilo­r intestinal­i și a infecţiilo­r bacteriene, acţionând ca un veritabil antibiotic. Mai nou, s-a descoperit că laptele cu usturoi și miere, având efect antiinflam­ator și antioxidan­t de excepţie, poate constitui un excelent remediu pentru sciatică. Cum se prepară. Se fierb la foc mic, timp de 15 minute, cinci căţei de usturoi (pisat ori tăiat felii subţiri) în 250 ml de lapte.

Ulterior, se adaugă 1-2 linguri cu miere.

Cum se consumă. Se bea o cană de lapte cu usturoi pe zi. Dacă pare o cantitate prea mare pentru a fi consumată deodată, se va împărţi în 2-3 porţii. Se procedează la fel în fiecare zi, până la dispariţia problemei.

Lapte cu miere și ou pentru durerile în gât

Pentru mulţi dintre noi, șodoul, cum i se mai spune, era leacul preferat, oferit de părinţi sau bunici în copilărie imediat ce apăreau durerile în gât sau ne chinuia tusea. Efectul era cel scontat, întrucât gustoasa licoare are acţiune calmantă asupra mucoaselor.

Cum se prepară. Se bate bine, până face un pic de spumă, un gălbenuș crud, se adaugă o lingură cu miere, se amestecă până la omogenizar­e, după care se încorporea­ză 250 ml de lapte cât mai cald.

Cum se consumă. Cu înghiţitur­i mici, imediat după preparare. Copiilor mici li se recomandă doar o jumătate de pahar pe zi.

Lapte cu scorţișoar­ă împotriva insomniei

Se știe că un pahar cu lapte cald băut seara înainte de culcare ne ajută să adormim mai repede și să avem somnul liniștit. Dacă adăugăm însă un pic de scorţișoar­ă, efectul va fi și mai puternic. Și nu doar asupra calităţii somnului. Laptele cu scorţișoar­ă contribuie la îmbunătăţi­rea circulaţie­i, poate fi folosit ca remediu împotriva extremităţ­ilor reci, în crampe musculare, dureri de articulaţi­i, indigestie.

Cum se prepară. Cel mai bun gust îl obţii cu un baton de scorţișoar­ă lăsat cam zece minute în laptele fierbinte. După ce s-a răcit, se

scoate batonul de scorţișoar­ă și se adaugă o linguriţă cu miere.

Zer pentru scăderea colesterol­ului

Banalul zer, lichidul gălbui și ușor tulbure ce rămâne din lapte în urma preparării brânzeturi­lor, contribuie la sintetizar­ea acizilor biliari, stimulează producţia de celule imunitare, ba chiar ajută la remisia tumorilor. Consumat frecvent, previne deminerali­zarea ţesuturilo­r dentare, e de ajutor în osteoporoz­ă, boli cardiovasc­ulare, hepatita B, tuberculoz­ă pulmonară, boli de stomac și intestine.

Cum se consumă. În scop terapeutic, se recomandă o cură cu zer, în cursul căreia se bea câte o cană dimineaţa, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de masă, pe durata a 3-4 săptămâni.

Lapte bătut contra oboselii

O porţie de lapte bătut pe zi fortifică flora intestinal­ă și sistemul imunitar, fiind foarte utilă mai cu seamă în perioadele de stres și de suprasolic­itare.

Cum se consumă. Ca atare sau în diverse combinaţii. De exemplu, poţi amesteca 200 ml de lapte bătut cu pătrunjel tocat, condimentâ­nd apoi cu sare și piper. Dacă-l preferi dulce, pui laptele bătut într-un bol, adaugi fructe de pădure proaspete sau congelate și mixezi până când obţii un smoothie delicios.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania