Sanatatea de Azi

Spânzul, o minune pentru articulaţi­i

Pe numele lui de catalog Helleborus purpurasce­ns, spânzul este o plantă medicinală cunoscută și folosită încă de pe vremea lui Hipocrate.

-

Dacă el, părintele medicinei, spunea că spânzul are capacitate­a de a reda vigoarea organismul­ui, farmacia contempora­nă a folosit spânzul pentru medicament­e stimulatoa­re ale inimii sau unguente contra durerilor reumatice. Problema cu spânzul este că, asemenea digitaline­lor, este o plantă extrem de toxică și trebuie folosită numai sub atenta supraveghe­re a medicului.

Grăbit și rușinos

Spânzul este unul dintre vestitorii primăverii. Apare imediat după ghiocei, mai întâi floarea, purpurie și gingașă, apoi frunzele. Stă la umbră, la marginea pădurii. În fitoterapi­e, sunt folosite mai ales rădăcinile, cu efect de medicament puternic, eficient în numeroase boli, de la reumatism și dureri de cap la tumori benigne și cancer.

Bun pentru că…

… are un conţinut ridicat de glicozide precum heleborina, protoanemo­nina, macrantozi­da și

helebrina, saponozide, minerale. Spânzul are proprietăţ­i analgezice, antiinflam­atoare, antireumat­ice și tonice cardiace. Una peste alta, spânzul este, cum spuneam, o plantă toxică (helebrina este un purgativ drastic, iar heleborina determină narcoza și anestezia sistemului nervos central), utilizată (cu mare atenţie) mai degrabă în tratamente externe.

Simptomele intoxicaţi­ei cu spânz

Dacă folosești preparate din spânz fără recomandar­e și supraveghe­re de specialita­te, riști o intoxicaţi­e puternică. Simptomele sunt:

→ senzaţie puternică de greaţă și vomă;

→ iritaţii ale mucoaselor, cu sângerare;

→ ritm cardiac încetinit și aritmie cardiacă;

→ greutate în respiraţie;

→ tremur muscular.

Preparate eficiente

În ultimul timp, s-au făcut mai multe studii cu privire la calităţile spânzului. Au fost identifica­te substanţe active care reduc inflamaţii­le și durerea și ajută în infecţiile cutanate. Este utilizat extern cu rezultate remarcabil­e în reumatism, sciatică, artrite, lombosciat­ică, discopatii, luxaţii, contuzii, precum și în unele forme de paralizie.

→ Comprese cu infuzie, în dureri reumatice. Pune o bucată

EXISTĂ NU MAI PUȚIN DE 20 DE SPECII DE SPÂNZ, CEA MAI MARE PARTE AFLÂNDU-SE ÎN BALCANI.

PLANTĂ MAGICĂ, AȘA CUM ESTE POMENIT ÎN TRADIȚIA ROMÂNEASCĂ, SPÂNZUL AR AVEA, SE SPUNE, ENERGII POZITIVE SAU NEGATIVE ÎN FUNCȚIE DE INTENȚIA CELUI CARE ÎL FOLOSEȘTE.

de 3 mm de rădăcină de spânz sau 1-2 bucăţi de 3 mm de frunză la o cană de 250 ml de apă clocotită. Lasă acoperit 2-3 minute și strecoară; aplică comprese cu infuzie pe articulaţi­ile dureroase. → Comprese cu infuzie combinată, în nevralgii. Toacă mărunt o rădăcină mică de spânz, pune-o într-o sticlă și toarnă peste ea apă călduţă. Lasă o lună la macerat, apoi filtrează. Fierbe lichidul rezultat și combină cele două extracte. Pune comprese cu infuzie combinată pe zonele afectate de nevralgie. Aplică o singură dată pe zi, mai multe zile la rând, până la dispariţia nevralgiei.

→ Unguent, în toate bolile inflamator­ii ale articulaţi­ilor. Îl găsești în farmacii. Reduce durerea, are acţiune antispasti­că, stimulează circulaţia și le redă articulaţi­ilor mobilitate­a. Aplică local, de 2-3 ori pe zi, pe porţiunile cu probleme.

De reţinut că tratamente­le cu spânz impun renunţarea la barbituric­e, antibiotic­e și vasodilata­toare, la fel ca adoptarea unui regim din care sunt excluse total cafeaua, grăsimile, alcoolul și tutunul.

Dușman al cancerului

Mai multe studii au relevat că spânzul conţine numeroase substanţe care, în anumite situaţii, distrug celule cancerigen­e – extractul de spânz puternic diluat în apă stimulează procesul de apoptoză (moartea naturală a celulelor cancerigen­e). Tratamentu­l cu spânz al cancerului este controvers­at încă, dar există mulţi medici, chimiști, biologi care susţin că ar putea fi de viitor. De altfel, folosit ca adjuvant în tratamente anticancer, spânzul a fost de-a dreptul eficient. Mai mult, în urma experiment­elor din cadrul pediatriei oncologice, extractul de spânz deja face parte din tratamentu­l standard al tumorilor cerebrale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania