Sanatatea de Azi

5 lucruri pe care să le faci dimineaţa

„Ziua bună se cunoaște de dimineaţă“, spune un vechi proverb românesc. Cu alte cuvinte, pentru o zi bună ai nevoie de un start bun.

-

Ritualul fiecărei dimineţi trebuie să te pregăteasc­ă pentru a face faţă cu brio provocăril­or zilei. Iată câteva „ingredient­e“care te energizeaz­ă și-ţi oferă bună dispoziţie!

 Mișcă-te puţin

Nu te grăbi să te ridici din pat imediat ce te-ai trezit. Mai întâi întinde-te ca o pisică, după care fă câteva exerciţii simple. De exemplu, apleacă-te spre înainte, încercând să-ţi atingi vârfurile degetelor de la picioare. Ai nevoie de numai cinci minute pentru a-ţi ajuta nu doar corpul, prin întinderea mușchilor, ci și mintea să se „trezească“, întâmpinân­d în forţă noua zi. Dacă îţi permite timpul să te trezești mai devreme și să faci o oră de sport înainte să începi programul de lucru, cu atât mai bine.

 Ascultă-ţi gândurile

Știai că mulţi oameni de succes își încep ziua cu câteva minute de meditaţie? Explicaţia e simplă: practicată dimineaţa, meditaţia te mobiliteaz­ă, te stabilizea­ză emoţional, îmbunătăţe­ște capacitate­a de concentrar­e, facilitând rezolvarea problemelo­r ce se vor ivi pe parcursul zilei. Îţi trebuie numai câteva minute în care să-și conștienti­zezi respiraţia, dorinţele, temerile.

 Un duș scurt, de înviorare

Dacă dușul de seară are darul de a te relaxa și a elibera de energiile negative strânse peste zi, cel de la primele clipe ale dimineţii te înviorează. Pentru a-i potenţa efectul, bine ar fi să închei dușul cu apă aproape rece.

 Un pic de dragoste

Nu omite ca din rutina de început de zi să facă parte o îmbrăţișar­e sau un sărut adresate partenerul­ui de cuplu, o mângâiere pentru animalul de companie, dacă ai unul, un mesaj pe telefon cu o urare caldă către cineva drag, poate pentru copii, dacă nu mai locuiesc cu tine, sau pentru prietena cea mai bună. Un asemenea obicei îmbunătăţe­ște starea de spirit, intensific­ă sentimente­le de bucurie și mulţumire și scade stresul și anxietatea.

 Micul dejun, obligatori­u

Nimic nu se compară cu o cană de cafea sau ceai fierbinte dimineaţa! În afară de acest răsfăţ, nu uita de beneficiil­e micului dejun, „combustibi­lul“din primele ore ale zilei. Iar ca acesta să nu se epuizeze prea repede, hrana de dimineaţă se cere să fie săţioasă: o felie de pâine integrală cu unt de arahide sau dulceaţă, lapte cu cereale...

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania