Sanatatea de Azi

Istoria medicinei: Prima radiografi­e din lume

Radiografi­a este, de suficient de multă vreme, una dintre cele mai la îndemână și folositoar­e investigaţ­ii medicale.

-

Datorită razelor X, cum sunt numite de mai bine de o sută de ani, medicii pot vedea ce este înăuntrul nostru. Razele astea mai sunt cunoscute și sub numele de Röntgen, după numele descoperit­orului lor, Wilhelm Röntgen. Născut în Germania, dar pe jumătate olandez după mama lui, Röntgen a avut șansa de a se muta în Olanda și de a studia, când a venit timpul, la Școala tehnică din Utrecht. În 1869 și-a susţinut teza de doctorat în Zürich și a fost numit asistentul celebrului fizician August Kundt, pe care-l însoţește la Würzburg și ulterior la Strasbourg.

RAZELE MISTERIOAS­E

Röntgen cercetase razele catodice, dar la un moment dat, experiment­ând în laboratoru­l său efectele descărcări­i sarcinilor electrice de mare intensitat­e prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase, a descoperit razele misterioas­e, X. În noiembrie 1895, și-a dat seama că, dacă izolează tubul prin care trece sarcina electrică cu un carton negru pentru a exclude orice sursă de lumină, un alt carton, care are pe una din suprafeţel­e sale platinocia­nidă barică, devine fluorescen­t, chiar dacă este la o depărtare apreciabil­ă de tub. Asta, în condiţiile unei camere obscure (precum cele folosite la developare­a fotografii­lor).

MÂNA ȘI INELUL

Mai mult, când a început să folosească plăci fotografic­e, și-a dat seama că, în afară de oase, restul corpului radiografi­at apare ca o transparen­ţă. Prima radiografi­e din lume a fost a mâinii soţiei sale și a inelului pe care ea îl purta. Din 1895, Röntgen și-a petrecut restul vieţii în laborator studiind acest fenomen.

WILHELM RÖNTGEN A FOST UNUL DINTRE PRIMII SAVANȚI CARE AU FOLOSIT ECRANE DE PLUMB PENTRU PROTECȚIA LA RADIAȚII.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania