Sanatatea de Azi

Relaxare prin desen

-

Oare poţi deveni mai puţin anxios sau timid doar încumetând­ute să umpli câteva coli de hârtie cu linii, cercuri și blocuri de culoare? Psihologii te asigură că da. Că te va ajuta nu să schimbi situaţia, ci felul cum te raportezi la ea. Sau pur și simplu să te relaxezi, să-ţi recapeţi buna dispoziţie.

Așadar, ce să fac? Încotro s-o apuc?“, te întrebi, neștiind cum să scapi de preaplinul din suflet care simţi că te sufocă, de vălmășagul de gânduri apăsătoare acumulat după una sau mai multe experienţe neplăcute ori tulburătoa­re, după o zi mult prea încărcată de nemulţumir­i, cu mult stres, cu eșecuri. Ei bine, trebuie să te îndrepţi spre tine însuţi. Acolo vei găsi soluţia, acolo trebuie readusă pacea.

Una din metodele care te ajută să te regăsești e terapia prin creaţie. Pe lângă terapia prin muzică, prin dans, prin pictură, și terapia prin desen (mult mai accesibilă oricui, talentat sau ba) face parte din ceea ce se numește terapie prin artă, o modalitate simplă și la îndemână de înlăturare a stărilor negative.

Pentru a-ţi vindeca rănile sufletești și a-ţi regăsi liniștea interioară, ai de urmat cinci pași, în decursul cărora să-ţi încredinţe­zi

„problema“, emoţiile și trăirile care te tulbură unei... coli de hârtie.

PASUL 1

Așază-te comod la masă, pune pe-aproape câteva carioci sau creioane colorate și coli de hârtie. Închide pentru câteva clipe ochii și ascultă rumoarea din propriul organism, încercând ca în acest răstimp să nu te gândești la ce te-a adus în stare de tensiune, ba chiar să nu te gândești la

nimic, dacă reușești. Apoi, deschide încet ochii și lasă carioca să alunece pe o coală de hârtie: linii, blocuri de culoare, figuri geometrice. Nu te gândi la ce anume desenezi, ci doar lasăte în voia inspiraţie­i lăuntrice. Imaginile trebuie să fie lipsite de subiect, abstracte.

PASUL 2

Când simţi că ești întru totul pătruns de activitate­a în sine, că procesul de creaţie te-a absorbit total, întoarce-te la „problemă“, concentrea­ză-te asupra ei. Conectat la propriile trăiri, alege o anumită culoare pe care o crezi potrivită și trasează liniile așa cum îţi dictează emoţiile. Imaginează-ţi că muţi supărarea din tine pe hârtie. Varsă-ţi năduful pe ea. Trasează linii în zigzag, cercuri, pătrate – tot ce vrei – până ce nu va rămâne niciun loc liber. Ia încă o coală de hârtie și continuă. Apoi încă una. Desenează până ce vei simţi că ești golit de orice trăire și că, încet-încet, liniștea începe să te ia în stăpânire, echilibrul interior începe să se restabilea­scă.

PASUL 3

Ia încă o coală de hârtie și scrie pe ea ceea ce simţi în respectivu­l moment, asocierile de termeni care-ţi trec prin minte. Strânge apoi toate foile și fă-le bucăţele. Te-ai eliberat de starea de spirit apăsătoare, ea a trecut în desenul pe care l-ai făcut și, odată cu el, a dispărut.

PASUL 4

Ţi-e mai bine, dar încă n-ai ajuns la sfârșitul procedurii. Amintește-ţi o zi în care te-ai simţit foarte bine, în care ai avut o mare bucurie, în care ai vizitat un loc minunat. Prima întâlnire cu persoana iubită, momentul încărcat de emoţie dinaintea plecării într-o vacanţă mult visată, împlinirea unei dorinţe arzătoare… Reprodu în minte evenimentu­l până în cele mai mici detalii: când a avut loc, în ce perioadă a anului, cu cine erai în acel moment, ce te-a impresiona­t, ce ai simţit, tot ce poate fi asociat cu ziua respectivă.

PASUL 5

Ia încă o coală de hârtie și desenează figuri abstracte,

alegând culorile despre care crezi că te inspiră în acel moment. Desenează până când coala de hârtie se va umple, după care întoarce-o pe verso și scrie câteva cuvinte care, crezi tu, reflectă cel mai bine evenimentu­l din ziua respectivă. Această foaie n-o rupe, nici n-o arunca, ci atârn-o într-un loc vizibil și privește-o cu atenţie.

O JOACĂ PLINĂ DE BENEFICII

N-a fost dificil, nu-i așa? Este cât se poate de simplu, la îndemână, nu necesită mult timp, nu costă nimic și n-ai nevoie de talent. Ceea ce e însă mai important este că funcţionea­ză! Reconstitu­irea situaţiei traumatiza­nte, fie și într-o formă ascunsă, simbolică, prin simulări repetate, te eliberează de tensiune, te ajută să-ţi învingi frica, să te debarasezi de trăirile negative.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? deloc
Dacă nu ai poţi desenat, la inspiraţie colorat o carte de cumpăra Acolo imaginile pentru adulţi. antistres prezente, trebuie deja sunt imaginaţia folosești doar să-ţi formele, combinând umple pentru a așa cum simţi culorile place. și cum îţi
deloc Dacă nu ai poţi desenat, la inspiraţie colorat o carte de cumpăra Acolo imaginile pentru adulţi. antistres prezente, trebuie deja sunt imaginaţia folosești doar să-ţi formele, combinând umple pentru a așa cum simţi culorile place. și cum îţi

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania