Sanatatea de Azi

Au apărut ridichile-de-lună!

„Bea iarna ceai verde fierbinte, iar primăvara mănâncă ridichi crude și nu vei avea nevoie de doctor“, spune un proverb chinez. Află de ce anume și nu ezita să treci la fapte.

-

Prima legumă pe care ne-o oferă primăvara foarte devreme, ridichile-de-lună sunt un adevărat cocteil de vitamine, minerale și diverse substanţe active, cu foarte puternice proprietăţ­i terapeutic­e. Cele mai valoroase componente sunt însă cele care le dau mirosul ușor înţepător și gustul astringent, prin care acţionează precum un veritabil antibiotic, detoxifian­t și antioxidan­t.

Cum să le mănânci

Le poţi consuma simplu, tăiate felioare, cu puţină sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline, sau adaugă-le în salate. Profită de cum le vezi la tarabe, fiindcă le avem la dispoziţie proaspete doar pentru o scurtă perioadă.

Ca să beneficiez­i de proprietăţ­ile terapeutic­e ale ridichilor-de-lună, ar trebui să le consumi crude, minimum 100 de grame în fiecare zi, pe durata a cel puţin trei săptămâni.

Bune pentru sănătate

Iată de ce!

→ Ajută ficatul și bila

Anumite substanţe din ridichi stimulează activitate­a ficatului, mărindu-i capacitate­a de regenerare și ajutându-l să lupte cu posibilele infecţii virale. Cât privește vezica biliară, o cură cu ridichi grăbește eliminarea pietrelor formate la nivelul ei.

→ Fortifică pereţii vaselor de sânge

Consumul de ridichi contribuie la menţinerea elasticită­ţii vaselor sangvine. În plus, având efect laxativ și antiinflam­ator, poţi ţine sub control hemorozii cu ajutorul acestor rădăcinoas­e.

→ Curăţă căile respirator­ii

Exact ce au nevoie cei care suferă de bronșită (inclusiv tabacică), astm sau sinuzită. Substanţel­e care-i dau ridichii gustul astringent ajută la eliminarea surplusulu­i de secreţii, la curăţarea sinusurilo­r și chiar la tratarea infecţiilo­r cronicizat­e de la nivelul căilor respirator­ii.

→ Fac bine la inimă

Fiind bogate în vitamina C și potasiu, ridichile-de-lună previn depunerea colesterol­ului pe artere și te ajută să reglezi tensiunea arterială, prevenind bolile cardiovasc­ulare.

→ Te scapă de pietre la rinichi

E demonstrat știinţific că substanţel­e din ridichile-de-lună acţionează ca un diuretic, eliminând pur și simplu din organism sărurile care duc la formarea pietrelor la rinichi.

→ Scad riscul de cancer

Asta spun studiile. Potrivit lor, cinci dintre componente­le active din ridichile proaspete le conferă

proprietat­ea de a preveni multiplica­rea celulelor canceroase. → De leac în afecţiunil­e pielii O cură cu ridichi-de-lună se poate dovedi binefăcăto­are în afecţiuni dermatolog­ice precum eczema alergică, psoriazisu­l, acneea, dermatita atopică.

Ridichi pentru siluetă

Scapi chiar și de 4 kilograme în două săptămâni dacă ţii o cură cu ridichi!

Conţin multe fibre, în felul acesta potolindu-ţi repede foamea și menţinând senzaţia de saţietate câteva ore bune. Apoi, ridichile sunt foarte sărace în calorii (16/100 g), ceea ce înseamnă că poţi mânca oricâte dorești, înainte de masă, în timpul ei și pe post de gustare, fără să calculezi caloriile.

✹ Începe ziua cu un pahar de suc de ridichi, băut pe stomacul gol. Sucul de ridichi este un excelent detoxifian­t, reglând activitate­a ficatului și bilei. Pentru gust mai bun, poţi folosi alături de ridichi pătrunjel, morcov, salată verde.

✹ Micul dejun și prânzul să fie cât mai ușoare, bazate pe fructe, legume, nuci, lactate vegetale, dacă ţii post.

✹ La cină, mănâncă doar câteva ridichi goale.

 ??  ??
 ??  ?? Să nu-ţi lipsească ridichile de la masa de Paște! Îţi vor fi de mare ajutor, pe lângă atâtea alimente grele.
Să nu-ţi lipsească ridichile de la masa de Paște! Îţi vor fi de mare ajutor, pe lângă atâtea alimente grele.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania