Sanatatea de Azi

Dieta care controleaz­ă GUTA

Senzaţia de arsură și durerile intense de articulaţi­i provocate de gută pot fi semnificat­iv reduse prin dietă. Eliminând cauza, nu de puţine ori se elimină și efectele.

-

Oformă dureroasă de artrită, guta apare atunci când nivelul acidului uric din sânge este foarte ridicat, ajungând să se depună, sub formă de cristale de uraţi, la nivelul articulaţi­ilor mici. Cum principala cauză este considerat­ă a fi alimentaţi­a incorectă, schimbarea obiceiuril­or alimentare este esenţială atât pentru eliminarea simptomelo­r, cât și pentru evitarea complicaţi­ilor. Așadar, ce incluzi și ce excluzi din meniu?

Alimente... non grata

Sunt cele care cresc nivelul acidului uric și trebuie evitate. Printre ele se numără carnea de vânat, cea de animal tânăr (pui, viţel, miel), organele (inimă, rinichi, ficat, creier), untura, icrele și peștele gras (sardine, scrumbie, somon, hering), smântâna și frișca. Evitate ar trebui să fie și unele legume (roșiile, mai ales sucul de roșii, spanacul, sfecla roșie, fasolea boabe, soia). Important este și să se limiteze consumul de sare.

Alimente permise

Hrana celor afectaţi de gută ar trebui să fie compusă mai ales din legume, fructe, cereale și lactate (lapte dulce, lapte bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și cu conţinut redus de grăsime). Permise sunt și carnea slabă, de vită sau pasăre, și peștele slab, preparate la aburi sau grătar, de 2-3 ori pe săptămână. În zilele în care nu se consumă carne, necesarul de proteine poate fi asigurat din lactate și ouă fierte (1-2 pe săptămână).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania