Sanatatea de Azi

Rozmarinul, aromă de sărbătoare

La noi în asociere cu cartofii la cuptor, friptura de miel sau peștele, rozmarinul e una dintre plantele aromatice folosite încă din Antichitat­e. Încontinuu. Și nu numai în bucătărie, ci și în industria parfumuril­or și ca plantă terapeutic­ă.

-

Grecii din vechime foloseau rozmarinul pentru efectele lui spectaculo­ase în stimularea creierului, iar preoţii romani îl puneau peste carnea animalelor sacrificat­e. Pentru aromă, dar și pentru conservare. Poate și pentru că rozmarinul, plantă înrudită cu menta, are un conţinut bogat în antioxidan­ţi ce protejează ficatul de radicalii

liberi eliberaţi în procesul de detoxifica­re, stimulând totodată secreţia biliară. Ajută la dizolvarea și metaboliza­rea grăsimilor depozitate în ficat.

LA CARNE ȘI LEGUME

Rozmarinul are avantajul de a nuși pierde gustul la fierbere, dar să fii atentă să nu pui prea mult. Este la fel de aromat proaspăt sau uscat și se potrivește de minune în preparatel­e din carne de miel sau berbecuţ. De asemenea, se combină foarte bine cu gustul de roșii, vinete, morcov, fasole verde sau dovlecei. Este excepţiona­l peste cartofii prăjiţi sau copţi și foarte interesant în omletă. Rozmarinul este folosit chiar și în deserturi: budinci, îngheţate, mousse-uri.

ROZMARIN ÎN COLŢUL MESEI

Rozmarinul a fost, pe rând și în același timp, simbol al nunţii (și acum se cântă Rozmarin în colţul mesei), al comuniunii dintre femeie și bărbat, al iubirii veșnice. Pe vremuri, miresele purtau în păr o coroniţă din rozmarin și se spunea: „Cununa de mireasă din rozmarin să-ţi fie, căci îţi va ţine dragostea veșnic vie“.

SCOLASTICI­I GRECI PURTAU CUNUNE DE ROZMARIN CA SĂ NU UITE STUDIILE FĂCUTE.

 ??  ?? Rozmarin nu înseamnă „trandafiru­l Mariei“, ci „roua mării“.
Pentru că el crește mai ales în regiunea mediterane­eană și are niște flori mici, albastre-deschis.
Rozmarin nu înseamnă „trandafiru­l Mariei“, ci „roua mării“. Pentru că el crește mai ales în regiunea mediterane­eană și are niște flori mici, albastre-deschis.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania