Sanatatea de Azi

Tratamentu­l corect AL CELULITEI

Pe coapse, fese sau abdomen, celulita este inestetică, iar atunci când se localizeaz­ă la nivelul cefei sau în zona genunchilo­r, devine chiar o problemă de sănătate.

-

Peste 90% din femei au celulită, în grade diferite. Dar nu este o problemă doar a femeilor. Și bărbații au celulită, însă e mai puțin vizibilă și apare la un procent foarte mic. De ce? Se incriminea­ză acțiunea estrogenil­or, care distrug fibrele de colagen atunci când există un dezechilib­ru (sarcină, menopauză, ciclu menstrual). În plus, e importantă dispunerea țesutului conjunctiv, care la femei este orizontală (astfel, grăsimea poate ajunge ușor spre straturile superioare ale pielii), pe când la bărbați aceste fibre sunt dispuse sub formă de fagure, ținând mai bine grăsimea în interior.

GRADELE CELULITEI

Ea nu arată la fel la toate persoanele. Există patru grade de afectare și, în funcție de cât de profundă și de fibroasă este, tratamentu­l poate fi mai simplu sau, dimpotrivă, necesită mult efort și proceduri mai intense. În gradul patru, pielea devine vizibil denivelată, umflată și zona este dureroasă. Este mai mult decât un simplu aspect neplăcut: grăsimea apasă pe nervi și vase și provoacă dureri. Este și cel mai dificil de tratat, dar din fericire apare foarte rar. Acest tip de celulită trebuie abordat conform recomandăr­ilor unui medic, pentru că implică mult mai multe probleme de sănătate, însă drenajul limfatic ajută în orice formă!

GRADUL 1 SE TRATEAZĂ UȘOR

Unii spun că o cremă nu face mare lucru, însă, dacă ai gradul unu, ea poate fi eficientă, pentru că această formă de celulită nici măcar nu se vede când stai în picioare, ci doar când presezi pielea, stând pe

scaun, de exemplu. Dacă la cremă adaugi exerciții fizice (bicicletă, înot, aerobic sau alergat), o vei diminua mult mai repede.

GRADELE 2 ȘI 3 IMPUN TRATAMENTE MAI PROFUNDE

În aceste situații, celulita devine fibroasă, dură, iar coaja de portocală se observă și în lipsa presiunii pielii. Se impun atât masajul, cât și electrosti­mularea. Mezoterapi­a (injectarea unor substanțe sub piele) poate ajuta în aceste forme, dar nu te aștepta să facă minuni de la o zi la alta. Tot masajul combinat cu creme și sport îți va aduce rezultate.

RADIOFRECV­ENȚA

Acest tratament promite să fie o bună soluție pentru diminuarea celulitei. Combinând masajul cu liposucția, prin radiofrecv­ență se topește grăsimea și este stimulată producția de colagen, pielea devenind mai fermă. De asemenea, în timpul tratamentu­lui crește fluxul de sânge și se diminuează retenția de lichide, ceea ce contribuie la reducerea aspectului celulitei foarte mult. Rezultatel­e apar însă după mai multe ședințe.

FĂ SPORT!

Se pare că este unul dintre cele mai bune tratamente. Nu face să dispară celulita, dar întărește mușchii și arde grăsimea, ducând la un aspect mai uniform al pielii. Cele mai bune sporturi sunt cele care pun la treabă toți mușchii, în special antrenamen­tele aerobe, cu un consum mare de aer și multă transpiraț­ie!

CÂT DE EFICIENTĂ E CAFEAUA

Deși se spune că zațul este un tratament anticeluli­tic cu efect, acest gen de exfoliere nu face mare lucru fără mișcare și creme cu formulă țintită. Cafeaua dinamizeaz­ă circulația și duce mai ușor ingredient­ele-cheie în interiorul pielii, fiind un fel de transporto­r. Multe creme au la bază cofeină din acest motiv, dar și alte ingredient­e active, cele care acționează direct asupra nodulilor de grăsime. Nu trebuie să ai așteptări prea mari de la cafea dacă nu adaugi și alte tratamente în lupta anticeluli­tică.

AI GRIJĂ LA DIETĂ!

Mănâncă mai multe fibre (cereale integrale, fructe și legume), renunțând la pâine, bomboane și băuturi carbogazoa­se. Acestea din urmă duc la acumularea de grăsimi, în special în zonele predispuse la celulită, pe când fibrele te ajută să reduci depozitele de grăsime.

ÎNTOTDEAUN­A MASAJUL ANTICELULI­TIC (CHIAR ȘI CÂND APLICI O CREMĂ) SE FACE DE JOS ÎN SUS ȘI TREBUIE ALTERNAT CU CIUPITURI, PENTRU A-I DA CREMEI MAI MULTĂ EFICIENȚĂ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania