Sanatatea de Azi

Știi să TE SPELI CORECT?

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple şi eficiente măsuri de luat pentru a preveni molipsirea cu boli infecţioas­e de tot felul, inclusiv COVID-19.

-

Aproape orice lucru pe care punem mâna, indiferent cât de des se face curăţenie, poate fi populat cu bacterii şi virusuri. Chiar dacă nu avem cum să ne ferim complet de asemenea invadatori microscopi­ci, putem face un lucru simplu prin care să-i ţinem la distanţă: să ne spălăm bine pe mâini. Un gest simplu, prin care putem preveni îmbolnăvir­ile de tot felul. Organizaţi­a Mondială a Sănătăţii recomandă ca principală măsură de protecţie împotriva noului coronaviru­s spălatul corect pe mâini cu apă şi săpun! care durează câteva secunde nu te protejează.

un strat consistent de spumă. Cel mai indicat ar fi să foloseşti săpun antibacter­ian, rolul acestuia fiind tocmai de a împiedica bacteriile să pătrundă în mucoase.

Freacă pe rând, cu mişcări circulare, partea interioară şi exterioară a palmelor şi zona încheietur­ilor, apoi mâinile una de cealaltă, petrecând în acelaşi timp şi degetele pentru a curăţa bine spaţiile dintre ele. Continuă să freci cu simţ de răspundere vârful degetelor, partea interioară a palmei şi degetul mare, ba la o mână, ba la cealaltă.

Clăteşte bine mâinile, sub jet de apă, până când îndepărtez­i tot săpunul.

Pasul 3. Pasul 4. Pasul 5.

Şterge mâinile cu un prosop de hârtie, după care aruncă-l la gunoi.

IMPORTANT. Abia după ce ai repetat mişcările de la pasul 3 timp de cel puţin 20 de secunde vei fi sigură că ai îndepărtat bacteriile şi virusurile prezente pe mâini.

Eficiente sunt ambele, important e să fie utilizate corect. Ce-i drept, dezinfecta­ntul e mai comod în situaţia în care nu ai o chiuvetă pe-aproape, doar că e mai scump şi uneori greu de găsit. Cât priveşte spirtul sau alcoolul sanitar, dar şi produsele pe bază de clor, acestea trebuie folosite cu măsură, mai degrabă pe obiecte decât pe piele, pentru a nu deveni iritante.

ŞTIAI? PESTE 80% DIN BOLILE INFECŢIOAS­E SUNT TRANSMISE PRIN INTERMEDIU­L MÂINILOR MURDARE.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania