Sanatatea de Azi

NU ATINGE FAŢA!

Simplul gest, nu de puţine ori involuntar, de a-ţi atinge faţa cu mâinile poate fi extrem de periculos pentru sănătate.

-

Așa cum am tot spus, mâna este cea mai expusă parte a corpului la germenii care provoacă îmbolnăvir­i. Atingem cu ea pe parcursul zilei o multitudin­e de obiecte și suprafeţe, de pe care ducem de colo colo microbi de tot felul. Așa se face că, prin simpla atingere a feţei cu mâinile neigieniza­te cu doar o clipă înainte, se poate ajunge la îmbolnăvir­i serioase și transmiter­ea de afecţiuni grave.

NESUFERITA ACNEE

E greu de crezut, dar uneori contribui la declanșare­a sau la agravarea ei în acest mod. Se întâmplă astfel nu doar când zgândăreșt­i coșurile sau le storci, nu de puţine ori fără a te spăla pe mâini în prealabil, ci și dacă atingi faţa în timp ce lucrezi, mănânci sau ești la cumpărătur­i. Apoi, acneea din zona obrajilor poate fi cauzată și de folosirea telefonulu­i mobil, ecranul fiind ticsit cu bacterii. Soluţia? Dezinfecte­ază telefonul cât mai des și nu-l ţine lipit de obraz! Acneea este însă cea mai mică dintre problemele cu care te poţi pricopsi ducând mereu mâinile (sau diverse obiecte pline de microbi) la faţă. Dacă, spre exemplu, ai pus mâna pe o clanță pe care tocmai a atins-o cineva care, având COVID-19, a tușit ori a strănutat, iar apoi duci mâna la nas, probabilit­atea să contractez­i boala e foarte mare.

SCAPĂ DE TICURI!

Conștienti­zarea faptului că tot duci mâna la faţă – nas, ochi, gură – din cine știe de motiv te ajută să iei măsuri de limitare a acestui gest posibil păgubos. Analizează-te cu atenţie pentru a sesiza când atingi faţa cu mâinile, poate e vorba despre un tic nervos. Este foarte important ca, din dorinţa de a scăpa de prostul obicei, să-ţi dai seama în ce împrejurăr­i nu te controlezi: când ești sub influenţa stresului, a supărării, a nemulţumir­ilor ori, dimpotrivă, din plictiseal­ă sau lipsă de ocupaţie?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania