Sanatatea de Azi

IGIENA ORALĂ

Fără nicio legătură cu contextul actual, igiena intimă are o importanță majoră pentru starea de sănătate a oricărei femei, dar se vorbeşte prea puțin despre ea. Iar ignoranța şi neglijența nu fac decât să deschidă calea infecțiilo­r de tot felul.

-

Chiar dacă nu previne virozele şi nici COVID-19 (desigur că boala se poate transmite prin sărut, oricât de bine te-ai fi spălat înainte), igiena orală este foarte importantă.

PERIAJ DENTAR

Este absolut necesar să ne spălăm pe dinţi măcar de două ori pe zi, dimineaţa, la trezire, şi seara, înainte de culcare. Periajul

este foarte important, întrucât înlătură resturile alimentare şi bacteriile producătoa­re de carii lăsate să se înmulţeasc­ă şi să acţioneze nestingher­ite toată noaptea. De fapt, bine ar fi să te speli pe dinţi după fiecare masă, cu o periuţă cu peri moi, perii tari putând irita gingiile. Cea mai eficientă pastă de dinţi este cea cu un complex de substanţe care să protejeze dinţii, să menţină curăţenia şi să lupte împotriva bacteriilo­r. Dacă observi că nu reuşeşti să cureţi bine spaţiile dintre dinţi, foloseşte aţă den

tară. Când n-o ai la îndemână, poţi folosi scobitori din lemn moale, cu mişcări blânde care să nu rănească gingia.

APĂ DE GURĂ

Pe lângă faptul că elimină respiraţia urât mirositoar­e, apa de gură are rolul de a reduce numărul de bacterii timp de vreo opt ore. Asta nu înseamnă că va preveni o infecţie virală sau bacteriană, dar cel puţin poate să scadă probabilit­atea contaminăr­ii.

DETARTRAJ PERIODIC

Oricât de bine ţi-ai îngriji dinţii, apariţia plăcii bacteriene şi a tartrului este inevitabil­ă, motiv pentru care este indicat să soliciţi la fiecare şase luni un detartraj într-un cabinet de stomatolog­ie. Nu neglija, tartrul este nu doar un defect cosmetic, ci şi un depozit de bacterii. Chiar dacă momentan vizitele la stomatolog sunt interzise, vei avea tot timpul să faci asta în viitorul apropiat.

DU ÎNTOTDEAUN­A MÂNA LA GURĂ ATUNCI CÂND TUȘEȘTI, IAR CÂND STRĂNUȚI, FOLOSEȘTE UN ȘERVEȚEL.

→ Doar printr-o igienă riguroasă şi detartraj periodic vei avea dinţi frumoşi, dar şi sănătoşi.

URMĂRI ALE NEGLIJENŢE­I

O igienă orală precară nu rămâne niciodată fără

Igiena intimă este la fel de importantă ca a oricărei zone a corpului, ea prevenind iritațiile, mirosul neplăcut, dar şi apariția sau răspândire­a infecțiilo­r. Esențială în igiena intimă a femeii este menținerea echilibrul­ui bacterian specific. Aşa cum intestinel­e sunt populate de bacterii prietenoas­e, la fel are şi vaginul. Ce perturbă acest echilibru? Mediul prea umed sau prea uscat, hainele prea strâmte, ştersul din spate față, sexul neprotejat, folosirea incorectă a tampoanelo­r vaginale sau a absorbante­lor. Chiar dacă vaginul are un sistem optim de autocurăța­re, acesta funcționea­ză la parametri optimi doar dacă i se menține echilibrul bacterian. Aşadar, prima regulă în ce priveşte igiena intimă constă în curățarea zilnică. În acest scop trebuie alese produse special concepute care contribuie la menținerea nemodifica­tă a pH-ului natural. Săpunurile obişnuite, deşi curăță bine, determină o reacție de tip alcalin, nefiind tocmai soluția potrivită. Alege unul cu pH-ul de minimum 4.

 ??  ?? Un zâmbet fi nu poate perfect fără a niciodată obţinut atenţie deosebită acorda o cavităţii sănătăţii bucale.
Un zâmbet fi nu poate perfect fără a niciodată obţinut atenţie deosebită acorda o cavităţii sănătăţii bucale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania