Sanatatea de Azi

CUM ÎI PROTEJEZI PE PRICHINDEI

N-ai cum să-ți creşti copilul sub un clopot de sticlă, oricât ai dori să-l aperi de relele din lumea înconjurăt­oare. Când vine însă vorba de infecții şi boli, întotdeaun­a paza bună trece primejdia rea.

-

Este esențial să-i vorbeşti copilului din primii lui ani de viață despre regulile de igienă şi, mai ales, de ce este important să le respecte, iar exemplul personal contează foarte mult. Cât timp este foarte mic, nu are cum să înțeleagă ce înseamnă igiena personală sau cum să se ferească pentru a nu se îmbolnăvi, însă arată-i cum te speli pe mâini, cum îți sufli nasul, cum îți

cureţi dantura și explică-i de ce trebuie să facă aceste lucruri. Cu cât mai repede începi lecţiile, cu atât mai ușor va accepta regulile, chiar dacă iniţial nu-l va încânta niciuna dintre ele.

DEPARTE DE BOLI

Începând de la vârsta grădiniţei, copilul trebuie să știe că se poate îmbolnăvi de la un alt copil și invers, dacă, de exemplu, împart aceeași mâncare sau beau din aceeași sticlă. Explică-i și de ce nu trebuie să strănute în aer, în palmă sau spre altă persoană. Copilul trebuie să știe că nu are voie să atingă banii, animalele de pe stradă și nici diverse obiecte fără ca apoi să se spele de îndată. Desigur, asta nu înseamnă să nu-l lași să se joace și nici să se murdăreasc­ă – este absolut firesc să descopere lumea. Iată câteva reguli simple, dar esenţiale de prevenţie pe care copilului să și le însușească din fragedă copilărie, iar tu să urmărești să le respecte.

→ PRIMA REGULĂ: nu se mănâncă nicio legumă din grădină și niciun fruct cules direct din pom fără a fi mai întâi spălate. Copiii au tendinţa de a încerca la gust tot ce-i înconjoară. Iar perfidele larve ale paraziţilo­r atât așteaptă!

→ A DOUA REGULĂ: spală cu minuţiozit­ate legumele, fructele și verdeaţa pe care le folosești la gătit. Păstrează separat produsele proaspete de cele pe care le vei folosi la prepararea mâncăruril­or (carne, pește și semiprepar­ate, acestea ar putea fi infestate cu helminţi care vor fi distruși în timpul prelucrări­i termice a alimentelo­r).

→ A TREIA REGULĂ: spălatul pe mâini e obligatori­u de fiecare dată după folosirea toaletei, când se vine de afară, înainte de a mânca, după ce a pus mâna pe vreun animăluţ, înainte de a manipula alimentele. Învaţă-l pe copil să respecte această măsură de igienă elementară și asigură-te că fac asta și ceilalţi din casă.

DINŢI FRUMOŞI ŞI NAS CURAT

Ştii că, după ce îi apar primii dinţișori, trebuie să-ţi obișnuieșt­i copilul cu anumite ritualuri de igienă dentară. La fel de important este să-l înveţi despre igiena corectă a căilor respirator­ii, reguli pe care să le urmeze la școală și oriunde se duce, cum ar fi acoperirea feţei cu cotul îndoit sau

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania