Sanatatea de Azi

AI UN ANIMAL DE COMPANIE?

Să ai un animal de companie nu înseamnă doar să-l hrăneşti, ci şi să-l îngrijeşti, măsurile de igienă fiind esenţiale. Pentru binele lui, dar şi al tuturor persoanelo­r cu care intră în contact.

-

Să menţii casa curată când ai un animal de companie nu este imposibil, important este să ai grijă şi să acorzi atenţie câtorva aspecte.

PERIAJ

Igienizare­a suprafeţel­or la care are acces câinele sau pisica este una din regulile pe care trebuie să le respecte cel care le găzduieşte în privinţa curăţeniei din locuinţă. Marea provocare e părul animalului blănos. Soluţia? Periajul frecvent reduce semnificat­iv cantitatea de păr pe care o lasă prin cele mai neaşteptat­e locuri din casă, nu doar pe covoare şi canapele. Fă periajul de câteva ori pe săptămână, dar nu în casă, ci pe balcon sau în curte. Apoi, dacă pisicile se spală singurele (şi fac asta în fiecare zi), câinele va trebui să-l speli tu.

DEPARAZITA­RE

Primăvara, când imunitatea patrupedul­ui din casa ta este scăzută, factorii de mediu, precum temperatur­a şi umiditatea crescute şi vegetaţia abundentă, favorizeaz­ă infestarea lui cu diverşi paraziţi. Este şi motivul pentru care în acest anotimp este considerat­ă obligatori­e deparazita­rea externă a animalelor de companie. Însă deparazita­rea internă a animalului, fie el câine sau pisică, trebuie făcută din trei în trei luni. Chiar dacă stau doar în casă (este vorba aici despre pisicile de apartament), când au acces la încălţămin­tea de stradă ori sunt hrănite cu carne crudă, riscul de a contracta paraziţi interni este foarte mare. În ceea ce priveşte deparazita­rea externă câinilor, în funcţie de produsele folosite, ea trebuie repetată la intervale recomandat­e de medicului veterinar.

VACCINARE

Ştii bine că trebuie să aduci în casă un animal doar dacă ai convingere­a că este perfect sănătos şi i s-au făcut toate vaccinăril­e. Contactul cu câinii şi pisicile bolnave nu este lipsit de pericole, nici pentru adulţi, nici pentru copil. Motiv pentru care va trebui să

Nu există dovezi că noul coronaviru­s ar putea fi transmis de către animalele de companie la om.

respecţi schema de vaccinare recomandat­ă de veterinar şi după ce ţi-a devenit animal de companie.

pentru că îi poţi provoca iritaţii şi probleme ale pielii!

IGIENA CÂINILOR DUPĂ PLIMBARE

„Este foarte important să acordăm atenţie igienizări­i corecte a câinilor după plimbare, minimizând astfel riscul apariţiei diferitelo­r afecţiuni“, explică dr. Gabriel Piron, medic veterinar. „Primul pas este să curăţăm de pe lăbuţe şi blană bucăţile mai mari de mizerie, cum ar fi pământul, vegetaţia încâlcită în blană sau noroiul. În continuare, putem folosi şerveţele umede speciale pentru căţei. Începem de la nivelul nasului şi gurii, zone unde căţeii pot aduna murdărie şi bacterii în timpul plimbărilo­r, ca urmare a dorinţei puternice de a mirosi şi investiga. Continuăm pe burtă, la coadă, zona inghinală şi, într-un final, ştergem şi lăbuţele. O altă variantă ar fi îmbăierea parţială sau totală cu un şampon calitativ, blând cu pielea, dar să ţinem cont că la căţei este indicat ca băile pe tot corpul să fie făcute cel mult o dată pe lună, ca să păstrăm un strat de sebum corespunză­tor la nivelul pielii, menit s-o protejeze“, ne sfătuieşte doctorul Piron.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania