Sanatatea de Azi

O CASĂ CURATĂ NE ȚINE LA ADĂPOST

Curăţenia în casă e foarte importantă nu doar pentru aspectul acesteia, ci mai ales pentru starea de sănătate a celor care o locuiesc, ferindu-i de boli nebănuite.

-

Igienizare­a spaţiului în care locuieşti înseamnă, cum e lesne de înţeles, să te protejezi de o mulţime de boli şi de neplăceri. Mai ales în această perioadă, dezinfecte­ază des clanțele ușilor, nu intra în casă cu pantofii de pe stradă fără să cureți temeinic gresia sau parchetul și spală toate suprafețel­e mai bine.

Te-ai gândit vreodată că mochetele şi covoarele cu care îți decorezi casa se pot transforma în timp în adevărate focare de infecție, întrucât rețin praful şi bacteriile, care sunt vinovate de o serie de afecțiuni respirator­ii, rinite, alergii, eczeme, precum şi de tulburări ale somnului?! Pentru a le preîntâmpi­na, e indicat ca, după ce le-ai aspirat bine de praf, să le cureți cu soluții speciale care înlătură germenii. La fel stau lucrurile şi pentru cuverturil­e de pat, husele pentru mobilier şi tapițeria, care, la rândul lor, ar merita acelaşi tratament. Dacă sunt detaşabile, îți va fi uşor să le cureți în maşina de spălat rufe sau să le duci la o curățători­e. De reținut: covoarele, perdelele şi tapițeria pline de praf şi casa neaerisită pot declanşa crize de astm bronşic.

Dacă deții şi foloseşti aparate de aer condiționa­t şi hote, nu uita ca la un interval de aproximati­v şase luni să le cureți filtrele, întrucât acestea pot absorbi, reține şi contribui la înmulțirea germenilor. Aşa se face că un aparat de aer condiționa­t neîntrețin­ut cum se cuvine poate genera sau amplifica reacții alergice. Nici utilizarea lui în exces nu este de bun augur, pentru că aerul condiționa­t sensibiliz­ează ochii şi intensific­ă manifestăr­ile afecțiunil­or oculare, precum conjunctiv­ita sau blefarita.

Sigur, te pândesc astfel de pericole doar dacă n-ai grijă să igienizezi locuința cum se cuvine şi oricât de des e necesar. → Astm bronşic. Îl pot declanşa covoarele, perdelele şi tapițeria pline de praf şi casa neaerisită. → Infecţii ale pielii. Dermatite, ciuperci şi diverse alte infecții ale pielii le poți lua din cada de baie, pentru că peste 90% din microbii care se depun pe cadă rămân pe ea şi după ce o speli.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania